Programma 4 Economische en ruimtelijke ontwikkeling

Omschrijving I/S 2022
1. Entree Ekkersrijt I 293.301
2. Specifieke uitkering Energiearmoede I 92.800
2. Specifieke uitkering Energiearmoede I -92.800
3. Subsidie sanering varkenshouderijen I 100.000
3. Uitgaven sanering varkenshouderijen I -100.000
4. Strategische aankopen en dergelijke I -15.000
5. Subsidie omgevingsvisie deelgebied Sonniuswijk I 30.000
5. Uitvoeringskosten omgevingsvisie deelgebied Sonniuswijk I -30.000
6. Inhuur kwartiermarker Klimaatbestendig Ekkersrijt I -40.000
Totaal 238.301
+/+ is voordeel, -/- is nadeel

1. Entree Ekkersrijt

Ekkersrijt 4088 – 4090 wordt de komende tijd (her)ontwikkeld naar een perifere detailhandelslocatie. Voor deze herontwikkeling is er een perceel gemeentegrond verkocht aan de initiatiefnemer. 

 

2. Specifieke uitkering Energiearmoede

De gemeente Son en Breugel heeft middelen ontvangen van het Ministerie van BZK om tot een aanpak te komen om de energierekening te verlagen van inwoners met een kleine beurs of een slecht energetische woning. De gemeente mag zelf besluiten, binnen deze randvoorwaarde, hoe ze het geld uitgeven. We werken samen met de Adviesraad Sociaal Domein en 'thuis aan een aanpak voor Son en Breugel. Als er een aanpak is dan informeren we de gemeenteraad.

 

3. Sanering varkenshouderijen

Het Rijk kent voor de agrariërs die willen stoppen met hun varkensbedrijf,  onder voorwaarden, een subsidieregeling. Indien er varkenshouderijen binnen de gemeente hier definitief gebruik van maken, is het voor de gemeenten mogelijk voor deze bedrijven eveneens een bijdrage te ontvangen van het Rijk. Deze bijdrage wordt verstrekt voor de activiteiten die de gemeente als overheid moet verrichten, zoals het intrekken van de aanwezige vergunningen en om de agrarische bestemming via een bestemmingsplanprocedure te wijzigen. 

Voor een viertal stoppende varkenshouderijen hebben wij een maximale bijdrage ontvangen. De verantwoording van de verkregen bijdragen dient jaarlijks (juli) plaats te vinden. Meerkosten zijn voor rekening van de gemeente. Indien minder geld wordt uitgegeven dan dient bij de eindverantwoording dit niet uitgegeven geld terug te worden betaald aan het Rijk. 

 

4. Strategische aankopen

De afgelopen periode zijn er meer taxaties dan verwacht uitgevoerd en adviezen aangevraagd bij derden in het kader van strategische activiteiten. Verwacht wordt dat er de komende periode nog meer werkzaamheden door derden verricht moeten worden. De te verwachte werkzaamheden zijn o.a. taxaties, adviesopdrachten en bodemonderzoeken.  

 

5. Omgevingsvisie deelgebied Sonniuswijk

In de omgevingsvisie is een transitie van het deelgebied Sonniuswijk opgenomen. Met behulp van het Stimuleringsfonds van het rijk, ontvangt de gemeente een maximale bijdrage om een 'verkennend onderzoek' te laten uitvoeren (inhuur van een bureau is een vereiste) in welke richting deze transitie kan gaan plaatsvinden. Het zogenaamde 'ontwerpend onderzoek'. De resultaten van dit ontwerpend onderzoek kunnen we straks, bij de uitvoering van het 'uitwerkingsprogramma deelgebied Sonniuswijk' gaan gebruiken. Het ontwerpend onderzoek geeft richtingen aan voor dit uitwerkingsprogramma, maar betekent niet dat er een uitgewerkt planidee voor Sonniuswijk ontstaat. Dat is de opgave voor het uitwerkingsprogramma. 

De ontvangen bijdrage kan uitsluitend voor dit ontwerpend onderzoek worden ingezet. Daarvoor heeft de gemeente opdracht gegeven aan een extern bureau (verplichting). Indien er gelden overblijven dan dienen deze terug betaald te worden aan het Stimuleringsfonds. Het eindverslag en de eindverantwoording dient voor de zomervakantie 2022 te zijn opgeleverd. 

 

6. Inhuur kwartiermaker Klimaatbestendig Ekkersrijt

Er liggen meerdere opgaven op Ekkersrijt voor het watersysteem en hittestress. Voor 2023 verwachten we drie grote trajecten op het gebied van klimaatadaptief inrichten van Ekkersrijt. De gemeente actualiseert het Masterplan Ekkersrijt met daarin de bestaande opgaven. We nemen deel aan een Interreg aanvraag 2BAdapt, waar we mogelijk tot € 200.000,- kunnen krijgen voor investeringen in groen/blauwe maatregelen. Daarnaast maken we deel uit van de Grote Oogst aanpak met de Provincie Noord-Brabant, waar subsidiemogelijkheden zijn voor energie, circulariteit en klimaatadaptatie. Bij toekenning van de Interreg en Provinciale subsidie hebben we 3 jaar om de doelen daadwerkelijk te realiseren.

Om de beleids- en subsidietrajecten succesvol te laten doorlopen is er kwalitatieve en kwantitatieve ondersteuning nodig.

 

Verbetering bereikbaarheid regio

In de meerjarenbegroting 2022-2025 is € 250.000 opgenomen. Dit bedrag is nog niet geraamd in 2022 en wordt bij een positief jaarrekeningresultaat 2022 meegenomen in de resultaatbestemming. Komende jaren wordt op regionaal niveau verder gewerkt aan het verbeteren van de bereikbaarheid in en van de regio en dus ook van de inwoners en ondernemers in onze gemeente.  Voor regionale projecten worden ook bijdragen van onze gemeente gevraagd. Deze projecten gaan niet alleen over autoverkeer, maar ook over de aanleg en verbetering regionale (langeafstands) fietspaden en werkgeversaanpak.

 

Ontwikkellocatie Houtens

Er wordt een opbrengst verwacht door ontwikkellocatie Houtens. Op het moment van schrijven is het nog niet duidelijk wanneer deze opbrengst gerealiseerd wordt. Als dit in 2022 is, wordt dit gerapporteerd via de tweede bestuursrapportage 2022.