Omschrijving (toelichting)

Gemeentelijke bossen
De gemeentelijke bossen leveren een belangrijke bijdrage aan de beleving van het openbaar groen binnen de gemeente. Maart 2021 is het 10-jarig beheerplan Bos- en natuurterreinen vastgesteld door de Raad, voor de gemeentelijke bossen die voorheen beheerd werden door Staatsbosbeheer. We streven naar een toekomstbestendig bos met een duurzame bijdrage aan rijke natuur, een impuls voor recreatie, duurzaam houtgebruik, waterbuffering, klimaatadaptatie én CO2-vastlegging. Daarbij streven we naar een veerkrachtig bos dat bestand is tegen de weersextremen die klimaatverandering met zich meebrengt. Per 1 april 2021 hebben we een 10-jarige beheerovereenkomst voor deze bossen gesloten met Bosgroep Zuid Nederland. 
Het beheer is van gestart gegaan op diverse terreinen, waarbij ook vooral een slag is gemaakt in aanpak van achterstallig onderhoud. Om de heideterreinen rond Oud Meer open te houden, met het oog op de biodiversiteit, is een schaapskudde ingezet om vergrassing tegen te gaan en is de natuurwerkdag georganiseerd waarbij samen de jonge opslag is verwijderd in een deel van het terrein. Het begrazingsgebied Bosgebied West is aangepakt, zodat hier in 2022 gestart kan worden met runderbegrazing zonder kruising van recreatieve paden, waarbij rasters en poorten zijn verplaatst en vervangen. Onder het hoogspanningstracé tussen Hoberglaan en kanaal is groot onderhoud gepleegd, omdat de beplanting te hoog was geworden in verband met de veiligheid hoogspanningstracé. 
In de Sonse Bossen tussen de A50 en Sonse Bergen - waar zo'n 15 jaar geen groot onderhoud meer was gedaan en waar op verzoek van de Raad is gestart met het beheer conform het beheerplan -  is een dunning uitgevoerd gericht op bosontwikkeling naar een bos met meer variatie, hogere natuur- en belevingswaarde. Ook veiligheid van wegen en paden in deze recreatief zeer druk bezochte gebieden speelde daarbij een rol. Binnen de beperkingen van corona is gecommuniceerd over beheerwerkzaamheden (meerdere video's, website, socials, krantenberichten, bewonersexcursies). De kosten voor de dunning die in het winterseizoen viel en zowel in 2021 als 2022 is uitgevoerd drukken zowel op 2021 als op 2022. Deze dunning heeft ook opbrengsten gegenereerd die weer dienen ter dekking van de kosten van het bosbeheer. De aanplant van nieuwe bomen in het bos, volgend op de dunning, drukt op 2022. Het achterstallig onderhoud, zoals beoogd aan te pakken met de middelen voor de nulbeurt, was te groot en is nog niet volledig weggewerkt. 
In 2021 is samen met gemeente Best en een groep stakeholders de Ontwikkelingsvisie Nieuwe Heide & Oud Meer opgesteld, voor het gebied tussen Son en Best dat landschappelijk, recreatief, ecologisch een geheel vormt en waarvoor een gezamenlijke aanpak nodig is. De visie geeft een doorkijk naar 2070 en gaat vooral uit van systeemherstel, waarbij hydrologie, klimaatadaptatie en bodemverbetering kansen bieden, maar benoemt ook projecten die aansluiten bij wensen van recreatieve bezoekers, zoals extra aansluiting van het rolstoelpad. Het proces om te komen tot vaststelling is doorgeschoven naar 2022. 

 

Speelplaatsen
In de gemeentelijke speeltuinen kunnen de kinderen spelen en bewegen. Het zijn tevens ontmoetingsplekken voor de ouders. Ze vervullen dus een recreatieve, educatieve en sociale functie. Son en Breugel beschikt in totaal over 38 speeltuintjes. Eind 2021 heeft de jaarlijkse inspectie weer plaatsgevonden waarbij toestellen, inclusief ondergrond, door een externe gecertificeerd inspecteur gecontroleerd zijn. Daarmee voldoen we aan de wettelijke verplichtingen. Op basis van de inspecties zijn direct een aantal herstelwerkzaamheden uitgevoerd op locaties waar een mogelijk onveilige situatie was of dreigde te ontstaan. Naast de inspecteur houden de medewerkers van de wijkteams een oogje in het zeil. Zij hebben enkele kleine gebreken gerepareerd zodat de kinderen zoveel mogelijk kunnen spelen en de veiligheid gewaarborgd blijft.

 

Kermis
Het openbaar gebied is bij uitstek de ruimte waar mensen verblijven, recreëren en elkaar ontmoeten. De jaarlijkse kermis is een evenement in de openbare ruimte dat mensen samenbrengt en waar men elkaar ontmoet.

De kermis had in 2021 een iets andere opzet dan normaal. Vanwege de coronapandemie waren er meerdere evenementen verplaatst naar het najaar. De kermis was daarom gecombineerd met de oktobermarkt en de podiumceremonie van de ELE-Rally.

 

Faciliteren van activiteiten en evenementen
In verband met de coronapandemie zijn er in 2021 helaas nauwelijks evenementen georganiseerd.

 

Terrassen
Om de lokale horeca ondernemers tegemoet te komen in lastige coronaperiode is er in 2021 net als in 2020 geen precariobelasting geheven.