1. We ondersteunen inwoners die niet op eigen kracht kunnen participeren.

Participatiewet in Balans
In 2025 staat de landelijke verbetering van de Participatiewet centraal. In de dienstverlening aan bijstandsgerechtigde inwoners, geven we in 2025 uitvoering aan de uitgangspunten van het programma Participatiewet in balans: de menselijke maat, vertrouwen en eenvoud. We bieden waar nodig inkomensondersteuning en (maatwerk)begeleiding bij participatie en re-integratie aan inwoners die dit niet zelfstandig kunnen, met aandacht voor de persoonlijke situatie en omstandigheden. Dit doen we integraal vanuit het Centrum voor Maatschappelijke deelname (CMD) en met inzet van sociaal ontwikkelbedrijf WSD. De vastgestelde Koers WSD en de uitwerking van de koers in het Lokaal plan, lopen door tot 2026.
Perspectief op Meedoen
We continueren in 2025 de intensieve inzet op, binnen de groep uitkeringsgerechtigden, de groeiende groep mensen die meer dan 5 jaar een uitkering ontvangt. Met persoonlijke aandacht bewegen we deze doelgroep naar maximale deelname in (maatschappelijke) participatie of werk. We sluiten daarmee aan op de wijziging van de Participatiewet, die stuurt op een integrale aanpak van de uitvoering en maatwerkbegeleiding. Voor jongeren die een beroep doen op ondersteuning bij werk of scholing, werken we samen met de netwerkpartners zoals jongerenwerk en het Kwikstart WSD.
Wet Inburgering
De Dienst Dommelvallei voert voor onze gemeente de taken op grond van de Wet Inburgering (Wi2021) uit. Het betreft beleid, coördinatie en uitvoering. Daarnaast ondersteunt de dienst ook vergunninghouders die onder de oude inburgeringswet vallen. Samen zetten we op basis van een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP) met maatschappelijke partners in op een zelfstandige deelname van vergunninghouders in de gemeente. Aan de hand van de brede intake worden inburgeringsplichtige nieuwkomers begeleid bij hun inburgering.
Binnen de Wet Inburgering is ruimte voor maatwerkaanbod. In 2025 ontwikkelen wij het aanbod verder door op beleids- en uitvoeringsniveau, zodat het zoveel mogelijk aansluit bij de behoeften van de doelgroep. Dit doen we onder andere door het stroomlijnen van processen van de Participatiewet en de Wet Inburgering.
Armoedebestrijding en schuldhulpverlening
We zetten ons in om onze dienstverlening te verbeteren. Zo ontwikkelen we een financieel inloopspreekuur en onderzoeken we of de minimaregelingen beter toegankelijk kunnen maken door voorzieningen te ont-bureaucratiseren en belangrijke communicatie te vertalen. De verordening beslistermijn schuldhulpverlening wordt geëvalueerd. Het Gemeentelijk Sociaal Fonds stopt en een deel van deze middelen zetten we op een andere manier in om inwoners met een laag inkomen te ondersteunen. In 2025 vindt een eerste evaluatie van de visie en het beleid plaats.