Lokaal Sportakkoord
Het Lokaal Sportakkoord is sinds 2023 van kracht. Hiervoor hebben we vanaf 2024 middelen beschikbaar via het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). In overleg met de Sportraad worden deze middelen voor de uitvoering van het nieuwe Sportakkoord ingezet. De komende jaren geven we verder uitvoering aan het sportakkoord.

GROZzerdam/Stap naar Gezonder
GROZzerdam heeft zich door ontwikkeld naar de brede beweging De Stap naar Gezonder. Een 60-tal organisaties in Zuid-Oost Brabant zijn hierbij aangesloten. De eerder geformuleerde doelstellingen dat in 2040 inwoners tenminste vijf jaar langer in goede gezondheid leven en dat hardnekkige gezondheidsverschillen met 30% zijn afgenomen blijven overeind. Naast deze regionale beweging heeft het Rijk ingezet op een gezonde generatie in 2040. Daarbij zetten zij in op het verminderen van vermijdbare gezondheidsachterstanden. De focus ligt op kinderen met extra aandacht vanaf de eerste duizend dagen van een kind. Naast de focus op kinderen en jongeren richt de aandacht zich ook op volwassenen en op (het behoud van) de vitaliteit van het toenemend aantal ouderen. De volgende gemeenschappelijke doelen zijn benoemd:
• Terugdringen gezondheidsachterstanden;
• Een gezonde fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten;
• Het versterken van (de verbinding met) de sociale basis;
• Een gezonde leefstijl;
• Versterking van de mentale weerbaarheid en mentale gezondheid;
• Vitaal ouder worden;
• Domeinoverstijgende inzet vanuit een regionale preventie infrastructuur.
Vanuit een (deels regionale) ketenaanpak worden deze doelen gerealiseerd. Daarbij zijn er specifieke middelen beschikbaar (SPUK) waarin de middelen voor het lokaal sportakkoord en combinatiefunctionarissen zijn geïntegreerd.

Samenwerking zorgverzekeraars
De samenwerking met zorgverzekeraars is geformaliseerd via het IZA (Integraal Zorg Akkoord). Daarin is bepaald dat de samenwerking tussen huisartsen, de GGZ (Geestelijke gezondheidszorg) en het sociaal domein versterkt dient te worden voor inwoners met psychische klachten. Daarbij wordt gekeken naar wettelijke en financiële mogelijkheden voor domein-overstijgende samenwerking. Daarnaast wordt ook de preventie vanuit de Zvw (Zorgverzekeringswet) en vanuit de gemeentelijke domeinen met elkaar verbonden.
Het GALA geeft nadere invulling aan de afspraken die in het IZA zijn gemaakt over de regionale samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten op het terrein van gezondheidsbevordering en preventie en de inrichting van ketenaanpakken die meerdere domeinen beslaan: Wet publieke gezondheid, Wet maatschappelijke ondersteuning, Zorgverzekeringswet en Jeugdwet. Met het GALA geven we uitvoering aan de afspraak in het IZA dat zorgverzekeraars en gemeenten niet-vrijblijvende regionale samenwerkingsafspraken hebben gemaakt over gezondheidsbevordering en preventie. In 2025 en verder werken we verder met de zorgverzekeraars samen om de ketenaanpakken uit het IZA op te zetten.

Gezondheidsbeleid
In het huidige gezondheidsbeleid zijn de volgende speerpunten vastgelegd:
• leefstijlverbetering;
• druk op het dagelijks leven bij jeugd en volwassenen;
• sociale gezondheid.

Deze speerpunten zijn ingehaald door de regionale beweging De Stap naar Gezonder en het landelijk vastgestelde GALA. Binnen deze programma's wordt het lokaal gezondheidsbeleid verder vorm gegeven. Dit betekent dat we proberen zoveel mogelijk te realiseren binnen deze programma's en datgene wat daar niet binnen past binnen het lokaal gezondheidsbeleid uitvoeren als flankerend beleid.

De Cultuur Loper
Sinds een aantal jaren volgen de basisscholen het traject van de Cultuur Loper. Iedere school werkt daarmee onder professionele begeleiding aan een eigen (meerjaren)visie op cultuureducatie en de uitvoering daarvan. In 2024 is een einde gekomen aan de derde periode van de Cultuur Loper. Samen met verschillende Brabantse gemeenten hebben we de intentie uitgesproken om ook in 2025 verder te gaan met de Cultuur Loper voor weer een periode van 4 jaar. Kunstloc Brabant heeft van de provincie Noord-Brabant de opdracht gekregen hiervoor als penvoerder voor alle kleine- en middelgrote gemeenten en enkele grote gemeenten een aanvraag te doen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP). 

Uitgangspunten Cultuurnota
Als gemeente versterken we in het bijzonder de samenwerking tussen het culturele veld en het sociaal domein. We stimuleren nieuwe (inventieve) initiatieven die bijzondere verbindingen leggen. Cultuur en erfgoed worden op die manier een essentieel middel om de positieve gezondheid van onze inwoners te bevorderen. Samen met het culturele veld zorgen we ervoor dat eenzaamheid en isolatie worden tegengegaan. Culturele activiteiten inspireren en dragen bij aan het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van inwoners. We willen bereiken dat inwoners lekker in hun vel zitten, veel contact hebben met leeftijdsgenoten of andere inwoners, plezier beleven en de deur uitkomen.