2. We beheren de openbare ruimte veilig en doelmatig.

Wegonderhoud
Onze belangrijkste doelstelling voor het wegonderhoud is dat weggebruikers op veilige wijze gebruik kunnen blijven maken van de infrastructuur in Son en Breugel. Dit jaar stellen we een integraal groen-grijs beheerplan op waar het beheerplan wegen een onderdeel van is. De benodigde budgetten worden vastgesteld op basis van de vastgestelde onderhoudsniveaus en daarop wordt het beheerplan gespecificeerd.
Om op landelijke schaal eenzelfde beleving bij de onderhoudstoestand te hebben, heeft het CROW een hulpmiddel ontwikkeld. De staat van onderhoud is opgedeeld in niveau A+ tot en met D. Hierbij is A+ het hoogste niveau, dat geldt wanneer een straat net is aangelegd. Het C niveau geldt hierbij als acceptabel minimumniveau. De onderhoudsniveaus in Son en Breugel zijn door de gemeenteraad vastgesteld op B voor de voetpaden en op C voor de overige verhardingen.
Gladheidsbestrijding
Om Son en Breugel ook tijdens de wintermaanden bereikbaar te houden, is een goede gladheidsbestrijding erg belangrijk. We hebben deze werkzaamheden uitbesteed. De Wijkteams bieden daarbij een helpende hand. We verwachten van onze inwoners dat ze zelf het trottoir aan de voorzijde van hun woning sneeuwvrij maken. Son en Breugel is aangesloten op het regionale meldingssysteem, aangestuurd door de gemeente Eindhoven. Met dit systeem zorgen we voor een regionale afstemming van de gladheidsbestrijding.
Civieltechnische kunstwerken
Civieltechnische kunstwerken, zoals bruggen en duikers, vormen een belangrijke schakel in de infrastructuur. De technische staat van deze objecten moet goed zijn om een vlotte doorstroming te kunnen garanderen.
Op basis van technisch onderzoek hebben we een actieplan opgesteld om het achterstallig onderhoud weg te werken. Inmiddels zijn er al vele werkzaamheden uitgevoerd.
De brug in de Dommelpas moet nog in zijn geheel vervangen worden. Dit staat gepland voor Q2 2025.
Na de vervanging van de brug wordt bepaald hoe groot het budget moet zijn om jaarlijks het benodigde onderhoud uit te voeren. Met deze gegevens wordt het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) voor civieltechnische kunstwerken aangepast.
Groen
Openbaar groen is een integraal onderdeel van de openbare ruimte en levert een belangrijke bijdrage aan de leefomgeving. Diverse aannemers en de wijkteams onderhouden hagen, plantsoenen, bomen, bermen en gazons op de door de gemeenteraad vastgestelde niveaus.
In het beleid is vastgelegd dat we het groen meer biodivers en klimaatadaptief vormgeven. Er zijn in de gemeente verschillende plekken waar het kansrijk is om het openbaar groen extensiever te beheren. Hierdoor neemt de biodiversiteit toe. In 2025 starten we een nieuwe aanbesteding van het integraal groenbestek. Verder maken we gebruik van koppelkansen bij integrale werkzaamheden om biodiversiteit en klimaatadaptatie te bevorderen. Ook maken we zoveel mogelijk gebruik van subsidiemogelijkheden. Voorop staat dat de openbare ruimte veilig is en doelmatig wordt beheerd. We kiezen voor veilige en toekomstbestendige instandhouding van de openbare ruimte. We zetten bijvoorbeeld de driejaarlijkse boominspectie voort, waarna indien nodig direct een snoeironde plaatsvindt. Om het beheer veilig en doelmatig uit te voeren, is het belangrijk te beschikken over een optimaal datasysteem.
Gemeentelijke gebouwen en maatschappelijke accommodaties
We zetten de beschikbare middelen voor het gemeentelijk vastgoed doelmatig in. De focus ligt op veiligheid en het gedifferentieerd in stand houden van de gemeentelijke vastgoedportefeuille. Hiermee lopen we vooruit op de nog nader vast te stellen accommodatie plannen en het vastgoedbeleid.
We stellen de vastgoedcondities vast op conditiescore 1 tot en met 6. conditiescore 1 is het hoogste niveau "nieuwbouw kwaliteit" en conditiescore 6 is het laagste niveau "technisch rijp voor de sloop". De gemeentelijk vastgoedportefeuille wordt in “basis” in stand gehouden op conditiescore 3, wat staat voor een “sobere maar doelmatige” onderhoud strategie, of wat de wettelijke minimale ondergrens van ons verlangt. Strategisch vastgoed, vastgoed wat op korte termijn wordt afgestoten, of wordt gesloopt, wordt versobert in standgehouden op conditiescore 4 of 5.
Het onderhoud prioriteren we op basis van veiligheid. We zoeken actief naar koppelkansen, maken werk met werk, en verduurzamen als natuurlijke vervangingsmomenten zich aandienen. Verduurzamingsmaatregelen om de gemeentelijke vastgoedportefeuille energiezuinig te maken en om de CO2 uitstoot te reduceren, voeren we uit als daar subsidiemogelijkheden of natuurlijke vervangingsmomenten voor zijn. We sluiten daarmee aan bij de klimaatdoelstellingen.