4. De openbare ruimte wordt ingericht zodat inwoners op verschillende manieren prettig verblijven, sporten en spelen.

Gemeentelijke bossen: balans tussen recreatie en natuur
De gemeentelijke bossen zijn kenmerkend voor het groene karakter van Son en Breugel. Ze bieden een prettig verblijfsklimaat waar zowel inwoners als bezoekers genieten van natuurbeleving en ontspanning. Door de toegenomen recreatiedruk en versnippering door wegen, staan natuurwaarden in het gebied onder druk.
We blijven op de ingeslagen weg werken aan een duurzaam en toekomstbestendig bos. Het opgezette beleid voor recreatieve zonering van de gemeentelijke bossen zetten we in 2025 zorgvuldig voort. Elke zone is afgestemd op de specifieke behoeften van gebruikers en de unieke kenmerken van de landschappelijke flora en fauna. Het doel is de optimale balans tussen recreatie en natuurbehoud, volgens de ontwikkelingsvisie Nieuwe Heide & Oud Meer.
Hiervoor delen we de bossen in drie zones in:
1. Intensieve Recreatiezone - Centraal gelegen bij populaire toegangen, horeca en woonwijken. Hier verbeteren we paden voor diverse recreatievormen en verkennen we de mogelijkheden voor speelaanleiding en andere groepsactiviteiten. Honden zijn welkom, mits aangelijnd buiten hondenlosloopgebied.
2. Normaal Gebruikzone - Geschikt voor individuele en kleinschalige activiteiten zoals hardlopen en paardrijden. Toegang is hier strikt beperkt tot de paden. Voor de natte, bosrijke delen leggen we laarzenpaden aan om intensieve recreatie te beperken.
3. Extensieve Recreatiezone - Gericht op natuurontwikkeling en verstoringsvrije zone voor dieren. Er is hier beperkt ruimte voor rustige natuurbeleving. Recreatie concentreert zich tot rustige natuurbeleving vanaf paden, waarbij we kwetsbare gebieden ontzien. Honden zijn niet toegestaan.
Betrokken partijen:
De Bosgroep Zuid-Nederland beheert de bossen. We werken samen met de lokale IVN, Scouting Dutmella en andere stakeholders om recreatieve en educatieve activiteiten als de Natuurwerkdag te organiseren.
Tijdsplanning:
De bosontwikkeling volgt onze langetermijnvisie en verloopt stap voor stap. We voeren dit gefaseerd uit in verschillende zones. Nieuwe aanplant heeft ongeveer tachtig jaar nodig om uit te groeien tot volwassen bomen, waardoor dit proces veel tijd vergt.
Door deze aanpak verzekeren we dat onze bossen een bron van ontspanning en natuurlijk erfgoed blijven, zowel voor onze inwoners als voor flora en fauna.
Speelplaatsen en bewegingsvoorzieningen
Bij (her)inrichtingen hebben we aandacht voor goede speel-en bewegingsvoorzieningen voor jong en oud. Hierbij concentreren we ons op bestaande locaties. Naast het feit dat kinderen in de speeltuintjes kunnen spelen en bewegen zijn het tevens ontmoetingsplekken voor de ouders. Ze vervullen dus een recreatieve, educatieve en sociale functie. Son en Breugel beschikt in totaal over 38 speelplekken. Daarnaast leggen we in 2025 een pumptrack aan.
Om ervoor te zorgen dat de speeltuintjes veilig blijven, inspecteert een externe gecertificeerde inspecteur jaarlijks alle toestellen, inclusief ondergrond. Daarmee voldoen we aan de wettelijke verplichtingen.