Wij willen de transitie naar een fossielvrije samenleving versnellen. Bij het opstellen van plannen en ideeën geven we veel vrijheid aan inwoners, organisaties en bedrijven in de gemeente, zodat de verschillende stakeholders aan de voorkant kunnen meedenken met uitvoerbare plannen als gevolg.

  • Energiebesparing is een voorwaarde voor een realiseerbare energietransitie en heeft daarom prioriteit. We continueren daaraan bijdragende projecten, zoals het uitvoeren van inkoopacties en het Energieloket, waarmee we onze inwoners helpen met het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Eind 2024 zijn we gestart met de uitvoering van De Groene Zone Isoleren, waarmee we een grote stap zetten in het ontzorgen van onze inwoners op de gehele breedte van isolatiemaatregelen. We hebben daarbij extra aandacht voor inwoners met een kleine portemonnee, evenals het natuurvriendelijk uitvoeren van isolatiemaatregelen.
  • Voldoende energieopwekking is een regionale uitdaging. We werken aan de mogelijkheden voor (grootschalige) opwek van energie, onder andere in het Energielandschap in Sonniuswijk en op no-regret gebieden langs bijvoorbeeld rijkswegen.
  • Het elektriciteitsnetwerk zit op slot. Netschaarste vraagt om een sterke impuls in het provinciale en regionale energienetwerk. Om toekomstige problemen te voorkomen vraagt het een andere manier van werken van overheden, netbeheerders en bedrijven. 
    Samen met de netbeheerder starten we eind 2024 met een  proactieve uitrol van het midden- en laagspanningsnetwerk in Son en Breugel met als uitgangspunt het vergroten van de netcapaciteit in Son en Breugel.
  • In 2025 is het algemene Duurzaamheidsbeleid waaronder de doelstellingen herijkt en vastgesteld. We stellen voor de uitvoering hiervan een uitvoeringsagenda op. 
  • Met de inzet van verschillende communicatiemiddelen trekken we de aandacht van de verschillende stakeholders. Met deze middelen laten we zien wat inwoners, verenigingen en bedrijven van Son en Breugel al doen en kunnen bijdragen aan het reduceren van CO2-uitstoot. We stimuleren goede initiatieven en promoten ambassadeurschap.
  • In onze ambitie om aardgasvrij te worden, zoals gesteld in de Transitievisie Warmte, hebben we in 2024 in samenwerking met de bewoners een wijkuitvoeringsplan voor de wijk ’t Zand opgesteld, die in 2025 vertaald wordt naar concrete acties. Dit is een van de plannen waarin we leren en ervaren hoe heel Son en Breugel aardgasvrij kan gaan wonen. We brengen de lessen en resultaten actief onder de aandacht in heel Son en Breugel.
  • Samen met de ondernemers, Provincie Noord-Brabant en Waterschap De Dommel zetten we verdere stappen in de verduurzaming op Ekkersrijt met de aanpak ‘De Grote Oogst. Hiermee organiseren we de komende jaren pilots, waaronder de inzet van een energiehub regisseur, om bedrijven toch te laten groeien binnen de huidige knelpunten.