9. We verhogen biodiversiteit in ons buitengebied én bebouwd gebied.

De gezondheid van onze leefomgeving gaat achteruit. Planten- en diersoorten verdwijnen uit ons landschap, wat leidt tot een afname van biodiversiteit. Hierdoor komen essentiële ecosysteemdiensten, zoals waterzuivering, natuurlijke plaagbestrijding en bestuiving onder druk te staan.
Verschillende factoren zoals versnippering, vermesting en verdroging zorgen voor slechtere kwaliteit buiten natuurgebieden. Voor een gezonde leefomgeving en veerkrachtige natuur moeten we de basisvoorwaarden voor biodiversiteit verbeteren, zowel in het buitengebied als in stedelijke gebieden. Dit betekent dat we zorgen voor de juiste condities, zodat algemene soorten algemeen blijven of worden. Zonder deze condities verliezen we deze soorten uit ons landschap.
In 2025 werken we binnen de Dommelvallei samen met de gemeenten aan de opzet van een biodiversiteitsmonitoring, waarmee de biodiversiteit buiten de natuurgebieden in kaart wordt gebracht. Daarnaast ontwikkelen we gezamenlijk beleid om de biodiversiteit structureel te verbeteren. Deze aanpak richt zich op een duurzame verhoging van de biodiversiteit, ook in gebieden waar natuur niet de primaire functie is. Wanneer de kwaliteit van de leefomgeving in deze gebieden goed is, profiteert de gehele natuur hiervan mee.