1. We ondersteunen inwoners die niet op eigen kracht kunnen participeren.

Maximale ondersteuning naar werk/dagbesteding
De gemeenteraad heeft besloten om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt maximaal te ondersteunen naar werk en activering . Als regulier werk niet mogelijk is, kan activering naast de uitkering een alternatief zijn.
Hiervoor werken we samen met de WSD. Vanuit het CMD zorgen we voor een maatwerkgericht aanbod van lokale werkgelegenheid aan onze inwoners. In 2024 zetten we doelgroepgerichte begeleidingsmethoden in voor de inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waar nodig maken we gebruik van voorzieningen zoals werken met loonkostensubsidie, Beschut Werk of gespecialiseerde re-integratieondersteuning.
Lokaal samenwerkingsplan WSD
Met de werk- en activeringspartners in het CMD werken Dienst Dommelvallei en WSD ook in 2024 samen in het kader van het Lokaal Plan. Dienst Dommelvallei brengt met de aanpak werkdiagnose 'Aanzet' met inzet van werk, de ondersteuningsbehoefte in beeld. Om structureel meer aandacht te hebben voor de langdurige bijstandsontvangers, continueren we de inzet van een participatieconsulent. Ook ontwikkelen we nieuwe initiatieven. De WSD zet hiervoor meerjarig middelen in.
Gevolgen coronacrisis in goede banen leiden
Tijdens de coronacrisis waren extra overheidsregelingen van kracht. Na de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers) werd de Bbz-regeling (Bijstandsbesluit zelfstandigen) in een vereenvoudigde vorm actief. Voor de Tozo-regeling verrichten we in verband met terugbetalingen (bedrijfskredieten) en verantwoording aan het Rijk nog werkzaamheden tot en met 2028.
Vergunninghouders kunnen zich zelfstandig redden in de (Son en Breugelse) samenleving
Dienst Dommelvallei voert de taken op grond van de Wet Inburgering ( Wi2021) uit met betrekking tot beleid, coördinatie en uitvoering. Ook ondersteunt Dienst Dommelvallei vergunninghouders die onder de oude inburgeringswet vallen. We sturen op zelfstandige deelname aan de samenleving van de vergunninghouders in ons dorp, met een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP). Aan de hand van de brede intake begeleiden we de inburgeringsplichtige nieuwkomer bij hun inburgering.
Beschermd Wonen
De doordecentralisatie van de Wmo-voorziening Beschermd Wonen vindt niet eerder plaats dan 1-1-2026. Dit betekent dat de bestuurlijke afspraken met de gemeente Eindhoven tot die periode worden verlengd en dat Eindhoven verantwoordelijk blijft voor de uitvoering en de bekostiging van Beschermd Wonen. De uitgangspunten van in 2022 vastgestelde Regiovisie Doordecentralisatie Beschermd Wonen blijven gewoon van kracht. Met de regiogemeenten trekken we gezamenlijk op om tot een goed voorzieningenniveau te komen. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de spreiding van voorzieningen in de regio.
Overige meerjarige thema's
De meerjarige thema's dementie, mantelzorg en eenzaamheid zetten we door. In 2024 actualiseren we het beleid voor mantelzorg en passen het aan aan de behoeften van mantelzorgers zoals die uit het GGD-onderzoek naar voren zijn gekomen.
In het kader van het GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) komen er extra middelen beschikbaar voor de aanpak van eenzaamheid.
Armoede
We blijven inwoners met een laag inkomen ondersteunen met tal van maatregelen en inkomensregelingen. Dit doen met onze eigen regelingen en via intermediairs zoals Stichting Leergeld.
De nieuwe regeling voor energietoeslag is gestart in 2023 en voeren we deels in 2024 nog uit. Het is een belangrijk instrument om inwoners met een laag inkomen te ondersteunen.
De Armoederegisseur speelt een belangrijke rol bij de voorlichting en uitvoering van het armoedebeleid. Onder andere door het geven van voorlichting en het verbinden van professionals en organisaties die voor deze doelgroep actief zijn. De functie van Armoederegisseur biedt een duidelijke meerwaarde en krijgt in 2024 een structurele invulling.
Welzijn op recept
Als onderdeel van een meer preventieve aanpak ontwikkelen we in samenspraak met de huisartsen het concept "Welzijn op recept". Dit wordt in andere gemeenten al succesvol toegepast. Huisartsen en Praktijkondersteuners verwijzen binnen deze aanpak inwoners met vragen op het gebied van welzijn en welbevinden actief naar het CMD. Het effect is dat huisartsen zich kunnen richten op strikt medische problematiek, en dat het CMD de inwoner kan begeleiden naar het bestaande aanbod van welzijnsvoorzieningen in het voorliggend veld. De LEVgroep is als partner bij deze aanpak betrokken.
Schuldhulpverlening
We bieden schuldhulpverlening aan inwoners die moeite hebben met rondkomen of (problematische) schulden hebben. Door samenwerkingsafspraken met woningcorporaties en energieleveranciers kunnen we dreigende schulden vroegtijdig signaleren en hierop handelen. Dit voorkomt in veel gevallen dat schuldensituaties uit de hand lopen.
Sociaal Noodfonds
Het Sociaal Noodfonds hebben we in het leven geroepen om inwoners die door onvoorziene omstandigheden in een financiële noodsituatie verzeild raken (bij voorkeur) éénmalig te ondersteunen. Dit zetten we in op het moment dat een inwoner op geen enkele andere regeling een beroep kan doen en is erop gericht om erger (zoals bijvoorbeeld een huisuitzetting of problematische schulden) te voorkomen.