4. Plannen en projecten komen in samenwerking met belanghebbenden tot stand.

Participatie van belanghebbenden bij plannen en projecten wordt steeds belangrijker. De samenleving en de wetgever vragen van ons dat we steeds meer in verbinding zijn. Dat is terug te zien in de Omgevingswet en de Wet versterking participatie op decentraal niveau.
De eerste wet stimuleert vroegtijdige inwonerbetrokkenheid. Het doel van de tweede wet is de betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid van de gemeente te vergroten. Zo is in die wet vastgelegd dat gemeenten de huidige inspraakverordening moeten aanpassen naar een participatieverordening. De Omgevingswet wordt per 1 januari 2024 ingevoerd. De Wet versterking participatie op decentraal niveau is in voorbereiding.
In Son en Breugel hebben we al veel aandacht voor participatie van belanghebbenden. Het proces om te komen tot een participatieverordening en participatiebeleid loopt. De komende periode gaat de gemeenteraad helder maken wat inwonerbetrokkenheid inhoudt en spelregels vastleggen over de mate en manier waarop inwoners en andere betrokkenen invloed krijgen bij de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van het gemeentelijk beleid. Daarmee geeft de raad invulling aan de ambities uit het Bestuursakkoord 2022-2026.
Bij de totstandkoming van deze begroting was nog niet bekend welk proces college en raad hiervoor exact gaan doorlopen en wat de kosten van dat proces zijn. Dit volgt in een apart raadsvoorstel.
Voor de continuïteit en begeleiding van collega's op dit onderwerp trekken we een medewerker Inwonerbetrokkenheid aan.