9. Wij stimuleren de mogelijkheden voor inwoners om zich cultureel te ontwikkelen en te ontplooien en wij houden cultureel erfgoed en monumenten in stand.

De Cultuur Loper
Sinds een aantal jaren volgen de basisscholen het traject van De Cultuur Loper. Iedere school werkt daarmee onder professionele begeleiding aan een eigen (meerjaren)visie op cultuureducatie en de uitvoering daarvan. De looptijd is nu tot en met 2024. De scholen hebben de uitdrukkelijke wens om ook na 2024 verder te gaan met De Cultuur Loper. In 2024 moet worden besloten of de gemeente dit wil faciliteren in de vorm van een financiële bijdrage.
Culturele vernieuwing
In lijn met de Cultuurnota creëren we ruimte voor culturele vernieuwing. Hiermee spelen we in op nieuwe behoeftes. Met name culturele initiatieven voor jongeren (12-25 jaar) zijn een aandachtspunt. Om nieuwe initiatieven en projecten te faciliteren verwijzen wij initiatiefnemers actief naar onze (eenmalige) projectsubsidie. Daarbij is het mogelijk om deze subsidie ook in te zetten als cofinanciering, zodat aanvullende fondsen geworven kunnen worden. Onze maatschappelijke accommodaties staan ter beschikking voor kunst en cultuur.
Muziekonderwijs
We willen kinderen graag de kans geven om een muziekinstrument te leren spelen. Om dit te stimuleren subsidiëren we een deel van de kosten van muzieklessen. Met ingang van het cursusjaar 2023-2024 hebben we op basis van wensen van muziekdocenten en ouders de subsidieregeling muziekonderwijs iets aangepast. Er is in de nieuwe regeling geen verschil meer in het maximale bedrag tussen groepslessen en individuele lessen en de mogelijkheden voor het volgen van meerdere cursussen is verruimd.
Archeologie
Het Archeologiebeleid hebben we vertaald in alle ruimtelijke plannen en in het cultuurhistorisch beleidsplan (inclusief waardenkaart). Het is van belang dat het cultuurhistorisch erfgoed in brede zin, dus ook archeologie, voor onze gemeenschap veilig wordt gesteld, wordt ontsloten en bekend is bij een breed publiek. In Het Dommelhuis worden op diverse plekken archeologische vondsten tentoongesteld. Vondsten deels vanuit de gemeentelijke opslag (zoals de boomstamput) en deels georganiseerd vanuit de Erfgoedvereniging, gefaciliteerd door de gemeente.
Monumenten
De Monumentencommissie heeft tot taak het college te adviseren over aanwijzen, in stand houden en verbouwen van monumenten en waardevolle cultuurhistorische panden en objecten. Zij adviseert over het plaatsen van panden en objecten vanuit de potentiële monumentenlijst op de gemeentelijke monumentenlijst. Hiermee bouwen we geleidelijk een gemeentelijke monumentenlijst op. Naar verwachting draagt de Monumentencommissie ook in 2024 een aantal objecten voor voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Het college besluit over adviezen van de Monumentencommissie. Het subsidiebudget voor onderhoud aan gemeentelijke monumenten is verlaagd naar € 10.000,-. Er werd te weinig gebruikt gemaakt van het budget. We kijken opnieuw of er vanuit de potentiële monumentenlijst nieuwe monumenten aangewezen kunnen worden. We schenken speciale aandacht aan transparantie, communicatie en eenduidigheid van regels. Dit alles met het oog op aantrekkelijk maken van het aanwijzen van gebouwen tot gemeentelijk monument.
De gemeentelijke monumentencommissie wordt in 2024 samengevoegd met het ruimtelijk kwaliteitsteam (welstand) tot de zogenaamde commissie omgevingskwaliteit. Deze commissie is, voor gemeenten met rijksmonumenten, een verplichting vanuit de omgevingswet.
Commissie omgevingskwaliteit
Vanaf 2024 gaan we met een nieuwe gecombineerde welstand en monumentencommissie werken, de zogenaamde commissie omgevingskwaliteit. Aanvullend budget is nodig voor het aanstellen van een secretaris/beleidsmedewerker erfgoed.