De Omgevingswet vraagt om een integrale afweging van alle beleidsvelden met invloed op de fysieke leefomgeving, zodat we een veilige en gezonde leefomgeving kunnen realiseren. Variabelen zijn onder meer de leefbaarheid, gezondheid, mobiliteit, werkgelegenheid, duurzaamheid, veiligheid en wonen.

De Omgevingswet heeft daarnaast ook de ambitie om de inzichtelijkheid voor de samenleving te vergroten, een samenhangende benadering te bevorderen, te versnellen en te verbeteren en lokale afwegingsruimte te bieden. Bovendien vereist de Omgevingswet een integrale inbreng van nieuwe beleidsthema’s op het gebied van gezondheid, klimaat en energie.

We zijn in februari 2019 gestart met onder meer het opstellen en vormgeven van de omgevingsvisie en het omgevingsplan voor Son en Breugel.

Inwoners, ketenpartners, buurgemeenten en de raad hebben we betrokken (via een aantal werksessies) bij het inhoudelijk vorm geven van de omgevingsvisie. We zitten nu in de fase van de afronding van de ontwerpomgevingsvisie. We verwachten dat de vaststelling van de 'omgevingsvisie Son en Breugel; OOg voor Son en Breugel' (versie 1.0) in het voorjaar 2022  plaatsvindt. In hoeverre het uitstel van de inwerkingtreding van invloed is op (extra) werkzaamheden (en daarmee budgettering) voor de externe contractpartner is nu nog onzeker. Om die reden hebben we extra kosten niet meegenomen.

De werkzaamheden in het kader van het 'omgevingsplan Son en Breugel' (versie 1.0) lopen fors achter als gevolg van een gebrek aan interne capaciteit. De externe contractpartner heeft aangegeven dit te kunnen ondervangen. Het gaat om inhoudelijke aspecten t.a.v. het omgevingsplan, maar ook om het digitaal vormgeven van het omgevingsplan in de softwarepakketten die we inmiddels hebben aangeschaft ten behoeve van het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet). De gesprekken hierover worden gevoerd, maar zijn nog niet zo ver gevorderd dat er concrete uitkomsten (pragmatisch en financieel) zijn aan te geven. Om die reden hebben we extra kosten niet meegenomen. De vaststelling van het omgevingsplan is voorzien eind 2022. 

Eerste oefening; pilot omgevingsplan
Begin 2017 hebben we besloten om de “Visie Sciencepark” niet meer op de traditionele wijze te vertalen in een bestemmingsplan, maar om te anticiperen op de Omgevingswet.

In de vorm van een pilot (ook te zien als leerproces en kennismaking met de Omgevingswet) werken we aan een 'omgevingsplan Sciencepark' voor dit deelgebied op Ekkersrijt. Daarvoor is formele toestemming van het Ministerie van BZK gekregen. Hiermee maakt de gemeentelijke organisatie en de samenleving kennis met de betekenis van de Omgevingswet en de mogelijkheden van een omgevingsplan voor een 1e deelgebied in Son en Breugel. Externe ontwikkelingen t.a.v. het ruimtelijk gewenste beeld voor het deelgebied Sciencepark, die input moeten vormen voor onze pilot, hebben het proces danig vertraagd.

Afronding en vaststelling van dit 'omgevingsplan Sciencepark' verwachten we  pas in 2022.