Structureel aandacht voor participatie bij plannen en projecten 
Participatie van belanghebbenden bij plannen en projecten wordt steeds belangrijker. De samenleving en de wetgever vragen van ons dat we steeds meer in verbinding zijn. Dat is terug te zien in de Omgevingswet en de Wet versterking participatie op decentraal niveau. De eerste wet stimuleert vroegtijdige participatie. Het doel van de tweede wet is de betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid van de gemeente te vergroten. Zo is in die wet vastgelegd dat gemeenten de huidige inspraakverordening moeten aanpassen naar een participatieverordening. Beide wetten zijn nog in voorbereiding.

In Son en Breugel hebben we al veel aandacht voor participatie van belanghebbenden. We willen de medewerkers de komende jaren nog beter ondersteunen en faciliteren bij (de voorbereiding) van een participatieproces, onder andere met stakeholder- en omgevingsanalyses.

Om te komen tot de participatieverordening, is het belangrijk om eerst de eindevaluatie van de nieuwe vergaderstructuur van de raad in het voorjaar van 2022 af te wachten. Daarna bekijken we samen met de raad - en met ondersteuning van de griffie en team communicatie - wat nodig en wenselijk is om te komen tot een gedragen participatieverordening. Te denken valt hierbij aan opleidingen participatie voor raadsleden en bestuurders. Omdat de evaluatie van de vergaderstructuur in het voorjaar 2022 valt, is het de verwachting dat het vervolgtraject ingezet wordt na de gemeenteraadsverkiezingen.