Maximale ondersteuning naar werk/dagbesteding
De gemeenteraad heeft besloten om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt maximaal naar werk en activering te ondersteunen. Als regulier werk niet mogelijk is, kan activering naast de uitkering een alternatief zijn. Hiervoor werken we samen met Dienst Dommelvallei en het Werkvoorzieningsschap De Dommel (WSD). Vanuit het CMD zorgen we voor een maatwerkgericht aanbod van lokale werkgelegenheid aan onze inwoners.

Lokaal samenwerkingsplan WSD
Samen met de werk- en activeringspartners in het CMD geven Dienst Dommelvallei en WSD in 2023 verder uitvoering aan de samenwerking. Het gaat om voorzetting van de lopende aanpakken: de werkdiagnose Aanzet en de benadering van langere bijstandsontvangers voor ondersteuning en participatie. Ook ontwikkelen we nieuwe initiatieven. De WSD zet hiervoor meerjarig middelen in.

Gevolgen coronacrisis in goede banen leiden
Tijdens de coronacrisis waren extra overheidsregelingen van kracht. Na de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers) werd de BBZ-regeling (BijstandsBesluit Zelfstandigen) in een vereenvoudigde vorm actief. Voor de Tozo-regeling verrichten we in verband met terugbetalingen (bedrijfskredieten) en Rijksverantwoording nog werkzaamheden tot en met 2028. Hier houden we de komende jaren rekening mee. Ook bij toekomstige coronamaatregelen ondersteunen we inwoners.

Vergunninghouders kunnen zich zelfstandig redden in de (Son en Breugelse) samenleving
De uitvoering van de Wet inburgering ligt vanaf 2022 bij de gemeente. Dienst Dommelvallei voert deze inburgeringstaken uit met betrekking tot beleid, coördinatie en uitvoering. We zetten op basis van een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP) met maatschappelijke partners in op een zelfstandige deelname aan de samenleving van de vergunninghouders in ons dorp.

Beschermd Wonen
Met ingang van 2023 wordt Beschermd Wonen verder gedecentraliseerd. Met de verantwoordelijkheid komen ook de middelen over. In 2021 hebben we op regionaal niveau afspraken gemaakt op welke wijze gemeenten hun budget m.i.v. 2023 gaan inzetten voor Beschermd Wonen. Met de regiogemeenten trekken we samen op om tot een goed voorzieningenniveau te komen voor onze inwoners. Daarbij maken we onderscheid tussen Beschermd Wonen (intensief en intramuraal met 24-uurs toezicht) en Beschermd Thuis (zelfstandig wonen met ambulante ondersteuning). In 2022 ronden we het regionaal inkooptraject af om de continuïteit van de zorg de garanderen. 

Overige meerjarige thema's
De meerjarige thema's dementie, mantelzorg en eenzaamheid zetten we door.

Armoede
Eind 2022 leggen we het integrale beleidskader armoedebestrijding en schuldhulpverlening aan de gemeenteraad voor. In 2023 stelt de gemeenteraad het beleid vast. Hierbij vragen we om een uitbreiding van het budget voor armoedebeleid.
 
Schuldhulpverlening
We bieden schuldhulpverlening aan inwoners die moeite hebben met rondkomen of met (problematische) schulden. De verwachte toename in aanvragen voor schuldhulpverlening als gevolg van de coronacrisis is uitgebleven. We verwachten wel een toename als gevolg van de inflatie en de energiecrisis.