Gemeentelijke bossen
De gemeentelijke bossen zijn belangrijk voor de groene kwaliteit van onze zeer groene gemeente. Het grote oppervlakte bos geeft Son en Breugel een zeer prettig verblijfsklimaat en inwoners en bezoekers maken veel recreatief gebruik van de bossen.

We streven naar toekomstbestendig bos met een duurzame bijdrage aan rijke natuur, een impuls voor recreatie, duurzaam houtgebruik, waterbuffering, klimaatadaptatie én CO2-vastlegging. Daarbij streven we naar een veerkrachtig bos dat bestand is tegen de weersextremen door klimaatverandering. We voeren het bosbeheer uit volgens het beheerplan Bos- en natuurterreinen door Bosgroep Zuid-Nederland volgens onze gezamenlijke beheerovereenkomst. Met het beheer sturen we op geleidelijke omvorming naar een structuurrijk, gevarieerd bos met hogere biodiversiteit en houden we rekening met de veiligheid van de vele bezoekers van deze intensief gebruikte gebieden. Verder geven we uitvoering aan het begrazingsbeheer van de natuurterreinen en gaan we verder met natuureducatie en -participatie (natuurwerkdag, plantdagen). Bossen vormen een prachtige natuurlijke spelaanleiding voor kinderen en dat willen we dan ook stimuleren, mogelijk door dit nog beter te faciliteren op bepaalde plekken, bijvoorbeeld met meer klim- en spelaanleidingen (nader te onderzoeken). Vanuit het meerjarig bosonderhoud staat in 2022/2023 het bosgebied bij Oud Meer tot de A50 op de planning. Het zal nog enige jaren duren voor het achterstallig onderhoud in de bossen is weggewerkt.  

In 2021 hebben we  samen met de gemeente Best en diverse stakeholders gewerkt aan een gezamenlijke ontwikkelingsvisie voor het bos- en natuurgebied Nieuwe Heide en Oud Meer. In deze visie schetsen we hoe we het gebied in toekomstige decennia willen ontwikkelen op thema's recreatie, ecologie, klimaat en beheer. Zodra een visie is vastgesteld en bijbehorende middelen beschikbaar komen, kunnen we  samen met stakeholders invulling geven aan de uitvoering. Bijzonder kansrijk zijn de mogelijkheden voor hydrologisch systeemherstel (elke druppel water vasthouden waar die valt) en provinciale natuursubsidies. 

Speelplaatsen en bewegingsvoorzieningen
Bij (her)inrichtingen hebben we aandacht voor goede speel-en bewegingsvoorzieningen voor jong en oud. Naast het feit dat kinderen in de speeltuintjes kunnen spelen en bewegen zijn het tevens ontmoetingsplekken voor de ouders. Ze vervullen dus een recreatieve, educatieve en sociale functie. Son en Breugel beschikt in totaal over 38 speeltuintjes. We onderzoeken de mogelijkheid om ergens in de gemeente een pumptrackbaan te realiseren.

Om ervoor te zorgen dat de speeltuintjes veilig blijven, inspecteert een externe gecertificeerde inspecteur jaarlijks alle toestellen, inclusief ondergrond. Daarmee voldoen we aan de wettelijke verplichtingen. Daarnaast houden de medewerkers van de wijkteams een oogje in het zeil. Ze repareren ook kleine gebreken, zodat de kinderen zoveel mogelijk kunnen spelen en de veiligheid gewaarborgd blijft.

Park Vroonhoven
Al geruime tijd is duidelijk dat park Vroonhoven een kwaliteitsimpuls nodig heeft. De upgrading en aanpassingen werken we in de bestuursperiode 2022-2026 uit. Een van de doelstellingen is om een stilteruimte in het park te realiseren. 

Faciliteren van activiteiten, evenementen en kermis
Eigen kracht en organisatietalent zijn volop aanwezig bij de inwoners van Son en Breugel en daar leveren we graag een bijdrage aan. Wij ondersteunen diverse evenementen zoals Koningsdag, Breugels Festijn, het Towerfestival en de Jaarmarkt. Wij hebben hierbij een vergunningverlenende en faciliterende rol. Daarnaast faciliteren we ook diverse kleinere activiteiten met kennis en hulp bij procedures. Om de drempel bij kleinschalige activiteiten (zoals straatfeesten en buurtbarbecues) zo laag mogelijk te houden, kan de organisatie meestal volstaan met een melding in plaats van het aanvragen van een ‘zware’ vergunning. De jaarlijkse kermis is een evenement in de openbare ruimte dat mensen samenbrengt en waar men elkaar ontmoet.