Wij willen de transitie naar een fossielvrije samenleving versnellen. Bij het opstellen van plannen en ideeën geven we veel vrijheid aan inwoners, organisaties en bedrijven in de gemeente, zodat de verschillende stakeholders aan de voorkant kunnen meedenken.
We trekken de aandacht van de verschillende stakeholders met de bewustwordingscampagne “Wat we doen is groen” en de Duurzaamheidsprijzen. In de campagne laten we zien wat inwoners, verenigingen en bedrijven van Son en Breugel al doen en kunnen bijdragen aan het reduceren van CO2-uitstoot.

Energiebesparing heeft prioriteit. We continueren de projecten, zoals o.a. het uitvoeren van inkoopacties, het Energieloket, de doorontwikkeling van de Groene zone, waardoor we onze inwoners ook kunnen helpen met het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. We hebben daarbij extra aandacht voor inwoners met een kleine portemonnee. Voor de uitfasering van het aardgas (transitievisie warmte) gaan we de komende jaren samen met inwoners in ’t Zand en ’t Harde Ven stappen maken.

We komen met een aanpak om de bedrijven op Ekkersrijt te verduurzamen. Daarin blijven we het plaatsen van zonnepanelen op grote daken stimuleren. 
We werken de lokale opgave voor grootschalige energieopwekking op land (RES) in onze gemeente verder uit. De energieopwekking langs de A50 is daarin een eerste pijler.

Het elektriciteitsnetwerk is vastgelopen. Netschaarste vraagt om een sterke impuls in het provinciale en regionale energienetwerk. Om toekomstige problemen te voorkomen vraagt het een andere manier van werken van overheden, netbeheerders en bedrijven. We gaan de komende jaren pilots organiseren, om toekomstige schaarste te voorkomen.

We werken aan een dekkend oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen.

In 2023 gaan we in gesprek met de raad over nieuwe ambities en doelstelling voor de komende jaren.