We streven naar het vergroenen van wijken en straten en naar meer biodiversiteit. De groene woonkwaliteit die ons dorp al heeft, willen we versterken. We leveren hiermee een positieve bijdrage aan de woonkwaliteit van ons dorp. Dit bereiken we onder andere door de verstening terug te dringen door bij reconstructies minder verharding/stenen toe te passen en/of door andere materialen te gebruiken. In regionaal verband blijven we ons inzetten om de luchtkwaliteit te verbeteren en de geluidsdruk te verminderen.

Onze bomen onderhouden we zo goed als mogelijk. Een groot deel van de bomen is administratief al verwerkt in een GIS-pakket. De komende twee jaar onderzoeken we ook de overige bomen langs wegen en in de plantsoenen. Dat levert een sluitend systeem op waarmee we ons bestaand bomenareaal goed kunnen beheren en daar waar mogelijk kunnen uitbreiden. Door inbreidingslocaties en civiele projecten verdwijnt er soms ook groen.  

De steeds droger wordende zomers is een zorg en dan met name voor de weerbaarheid van onze plantsoenen. Om robuuste plantsoenen te krijgen die de klimaatveranderingen kunnen trotseren, zijn omvormingen naar bloemrijke grasbermen of gras deels nodig. Dit type inrichting heeft een hoge ecologische waarde en is goed voor de biodiversiteit. Sommigen inwoners ervaren dit als positief, maar ook zijn er vele bewoners die bloemrijke grasbermen als onkruid of rommelig ervaren. Vanuit ecologische perspectief is deze omvorming juist noodzakelijk. Tot op heden hebben we vaak plantvakken met traditionele struiken ingeboet (=doodgegane struiken opnieuw bij planten). Maar dit we kunnen dit, zeker wanneer er bomen staan die veel vocht nodig hebben, niet meer doen omdat de planten niet zullen gedijen. Deze vakken vervangen we door beplantingen/grasmengsels die bestand zijn tegen klimaatverandering.

Onze bermen geven we zoveel mogelijk waarde voor flora en fauna. Het huidige bermareaal beheren we, waar mogelijk, ecologisch. Het maairegime hebben we sinds enkele jaren aangepast en blijft in ontwikkeling. Maaien stemmen we zoveel mogelijk af op zaadvorming van bloemen en kruiden en de eitjes van insecten. Wel maaien we eerder de 1e meter langs wegen en paden in verband met veiligheid en waterafvoer.

Daarnaast zaaien we ook op diverse locaties bepaalde mengsels die tot een grotere biodiversiteit leiden. Onze aannemers dagen we uit om met nieuwe werkwijzen en verfrissende ideeën te komen die de biodiversiteit in bermen en watergangen vergroten. Hierbij gebruiken we ook kennis en ervaring van regiogemeenten die hier al wat langer mee bezig zijn.

Door het toepassen van ecologisch beheer herstelt de biodiversiteit en zien we dat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups (EPR) beter gedijen. In 2022 hebben we voor het eerst geen pro actieve bestrijding uitgevoerd.