De afnemende biodiversiteit is niet alleen slecht voor de natuur maar ook voor onze leefomgeving. We zetten daarom in op het verhogen van de biodiversiteit in Son en Breugel.

Belangrijk is een goed functionerend natuurnetwerk. In het natuurpact tussen Rijk en provincie is afgesproken dat het natuurnetwerk in 2027 gerealiseerd is. 

Prioriteit ligt bij het project Dommeldal uit de Verf waarin we samenwerken met onze partners* om het stroomgebied van de Dommel een aaneengesloten natuurgebied te laten vormen. Het idee is een mozaïek van landschappen zoals we voorstaan in het Van Gogh Nationaal Park. De visie Dommeldal uit de Verf hebben we verwerkt in de vastgestelde Omgevingsvisie. 

De opgave in onze gemeente is relatief groot. In 2022-2023 ligt de focus op het omzetten van (landbouw)gronden langs de Dommel en in de Breugelsche Beemden naar natuur via verwerving en zelfrealisatie. We kijken daarbij ook naar mogelijkheden om natuurbeheer en (duurzame/natuurinclusieve) landbouw samen te laten gaan en naar uitruil van gronden om niet binnen het beekdal passend grondgebruik elders voort te kunnen zetten. Water (kwel, ruimte voor de beek) is daarbij dé belangrijke sturende factor.

De biodiversiteitscrisis hangt ook samen met de klimaatcrisis en de stikstofcrisis. Verdroging, verzuring en vermesting maken het de natuur niet makkelijk. Samen met het waterschap en terreinbeheerders kijken we naar mogelijkheden om water langer vast te houden daar waar het valt en de waterkwaliteit te verbeteren. Regenwater afkoppelen in bebouwd gebied speelt ook hierbij een belangrijke rol om verdroging van het beekdal te beperken. Ook het bosbeheer (minder naaldhout = minder verdroging) draagt hieraan bij. 

Bij ruimtelijke initiatieven waken we ervoor dat de situatie niet verslechterd en mogelijk juist een bijdrage kan leveren aan herstel. We wijzen initiatiefnemers op mogelijkheden om natuurinclusief te bouwen en natuurlijke erfafscheidingen te gebruiken. 

Bij bestaand bos, natuur en gemeentelijk groen zetten we ook in op het verhogen van de biodiversiteit (programma 3). Zeker in onze eigen openbare ruimte kunnen we hier veel winst behalen. Ook willen we inwoners, bedrijven en instellingen meer bewust maken van wat zij zelf kunnen bijdragen aan biodiversiteit. Veel van het bebouwd gebied is immers particulier bezit. Zo kunnen we sámen de biodiversiteit in het bebouwd gebied verhogen.

 

* Brabants Landschap, Waterschap De Dommel, Staatsbosbeheer en de gemeenten Eindhoven, Nuenen en Geldrop-Mierlo.