De Cultuur Loper
De afgelopen jaren hebben de basisscholen het traject van De Cultuur Loper gevolgd. Iedere school werkt daarmee onder professionele begeleiding aan een eigen (meerjaren)visie op cultuureducatie. De scholen hebben de uitdrukkelijke wens om ook in de periode 2021-2024 verder te bouwen met De Cultuur Loper. 

 

Culturele vernieuwing
In lijn met de Cultuurnota (2017) creëren we ruimte voor culturele vernieuwing. Hiermee spelen we in op nieuwe behoeftes. Met name culturele initiatieven voor jongeren (12-25 jaar) zijn een aandachtspunt. Om nieuwe initiatieven en projecten te faciliteren verwijzen wij initiatiefnemers actief naar onze (eenmalige) projectsubsidie. Daarbij is het mogelijk om deze subsidie ook in te zetten als cofinanciering, zodat aanvullende fondsen geworven kunnen worden.

 

Muziekonderwijs
De raad heeft nieuwe subsidieregeling muziekonderwijs 2021 vastgesteld. Deze regeling is in cursusjaar 2021-2022 in werking getreden. De regeling biedt meer mogelijkheden voor grip en sturing. We subsidiëren nu ook groepslessen. We monitoren of het bestaande budget toereikend is voor de uitvoering van de nieuwe regeling.  

 

Bibliotheekwerk
De Bibliotheek is de primaire ketenpartner in het sociaal-cultureel domein voor de versterking van educatie. Het Taalhuis dat sinds 2018 is ingericht, gaat de activiteiten de komende tijd verder doorontwikkelen. Hiervoor wordt de inzet van de Taalhuiscoördinator uitgebreid. We continueren bestaande activiteiten in de Bibliotheek die gericht zijn op educatie, taal, leesbevordering, mediawijsheid en cultuur.

 

Cultuurhistorische beleidsplan
We werken aan behoud en juridisch waarborgen van het cultuurhistorisch erfgoed van Son en Breugel voor de komende generaties.
Het cultuurhistorisch beleidsplan en de waardenkaart zijn nodig voor de uitvoering van wettelijke verplichtingen (voortvloeiend uit Verdrag van Malta) om cultuurhistorische waarden in gemeentelijk beleid en in de ruimtelijke context dan wel planologisch te verankeren. De raad heeft het cultuurhistorisch beleidsplan en de juridisch planologisch vertaling hiervan in de vorm van een vast te stellen bestemmingsplan vastgesteld in 2021. 

 

Archeologie
In 2009 heeft de raad het Archeologiebeleid voor Son en Breugel vastgesteld. Dit beleid hebben we vertaald in alle ruimtelijke plannen en in het cultuurhistorisch beleidsplan (inclusief waardenkaart). Het is van belang dat het cultuurhistorisch erfgoed in brede zin, dus ook archeologie, voor onze gemeenschap veilig wordt gesteld, wordt ontsloten en bekend is bij een breed publiek.
Inmiddels is vanuit een aantal kleinschalige projecten (o.a. beleidsplan recreatie en toerisme) vorm gegeven aan het zichtbaar maken van het archeologisch vondstmateriaal in Son en Breugel. 

 

Monumenten
De Monumentencommissie heeft tot taak het college te adviseren over de aanwijzing van panden en objecten voor eventuele plaatsing op een gemeentelijke monumentenlijst. Hiermee bouwen we geleidelijk een gemeentelijke monumentenlijst op. Naar verwachting draagt de Monumentencommissie ook in 2023 een aantal objecten voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst voor. Het college besluit over de adviezen van de Monumentencommissie.
Het subsidiebudget voor onderhoud aan gemeentelijke monumenten is de afgelopen jaren verhoogd naar € 20.000. Dit biedt inwoners van Son en Breugel meer middelen om onderhoud te plegen aan de gemeentelijke monumenten. Ook is de toename van het budget een gevolg van het groeiend aantal gemeentelijke monumenten. 
We schenken speciale aandacht aan transparantie, communicatie en eenduidigheid van regels. Dit alles met het oog op het aantrekkelijk maken van het aanwijzen van gebouwen tot gemeentelijk monument.