Natuurnetwerk Brabant
Het Natuurnetwerk Nederland en natuurnetwerk Brabant (NNB, voorheen Ecologische Hoofdstructuur) is het Nederlandse netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden. Het netwerk moet natuurgebieden beter verbinden met elkaar en met het omringende agrarisch gebied. In het natuurpact tussen Rijk en provincie is afgesproken om het natuurnetwerk in 2027 gerealiseerd te hebben. Grote delen moeten nog worden verworven, ingericht en bestemd als natuur. Als gemeente hebben we een belangrijke rol in het halen van de doelstellingen voor het natuurnetwerk binnen de eigen gemeentegrenzen. In 2018 is een samenwerking (Dommeldal uit de verf) gestart met de gemeenten Eindhoven, Nuenen, Geldrop-Mierlo, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Waterschap de Dommel, om het natuurnetwerk in het gezamenlijke Dommeldal te realiseren. Inmiddels heeft een grondruil plaatsgevonden met Staatsbosbeheer en is een enkele grondaankoop binnen het natuurnetwerk gedaan. Met het herschikken van natuurreserves is budget beschikbaar gekomen om uitvoering te geven aan Dommeldal uit de verf 2.0. In 2020 hebben we gewerkt aan de planvoorbereiding van de ecologische verbindingszone Ekkersrijt. 

Bos- en natuurterreinen
In 2019 en 2020 zijn we tot een ontvlechting van het bosbeheer door Staatsbosbeheer gekomen. Er is een nieuwe beheerder aangetrokken die samen met de ambtelijke organisatie in 2020 een nieuw beheerplan heeft gemaakt dat begin 2021 door de raad wordt vastgesteld. Dit beheerplan heeft als doel om het beheer voor de bos- en natuurterreinen vast te leggen voor de komende 10 jaar. Daarbij werken we aan het weerbaar en robuust maken van de natuurterreinen door te zoeken naar kansen voor hydrologisch herstel en verbindingen met omliggende natuurterreinen, het ontwikkelen van een klimaat adaptief bos waar hoge natuurwaarden en houtproductie samen gaan en het behoud van een voor de recreant aantrekkelijk bos met hoge belevingswaarde.


Op dit moment werken we samen met gemeente Best aan een integrale ontwikkelingsvisie Nieuwe Heide - Oud Meer. In deze visie wordt het toekomstbeeld op de langere termijn geschetst, de rode draad voor het beheer van het gehele gebied en projecten die noodzakelijk zijn om de gewenste ontwikkelingen te realiseren. De invloed van deze visie op dit beheerplan zal nog minimaal zijn en eventuele consequenties worden in toekomstige beheerplannen en/of de jaarlijkse werkplannen verwerkt.

Eikenprocessierups

In 2020 hebben we op verschillende manieren preventie en reactief ingezet op de bestrijding van de Eikenprocessierups. In 2020 was er beduidend minder overlast dan in 2019.