Om toegankelijke ondersteuning te garanderen is door het CMD ook het afgelopen jaar geïnvesteerd in samenwerking met huisartsenpraktijken, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en zorgaanbieders. Tijdens de eerste lockdown kwamen sommige vormen van zorg tijdelijk stil te liggen (Dagbesteding) en moesten zorgaanbieders overschakelen naar digitale vormen van hulp. De gemeente heeft voor gecontracteerde zorgaanbieders een omzetgarantie bepaald, zodat zij hun aanbod waar mogelijk konden voortzetten en zodat de ondersteuning na de lockdown weer verder kon gaan. 

Ondersteuningsvragen van inwoners komen binnen bij de front office, of via bijvoorbeeld het schoolmaatschappelijk werk. Het schoolmaatschappelijk werk heeft een belangrijke functie in de verbinding tussen het CMD, scholen en ouders. Hier is ook het afgelopen jaar in geïnvesteerd, binnen de mogelijkheden van de coronamaatregelen. 

De caseload van het CMD is hoog. Gedurende het jaar is er een wachtlijst ontstaan, waardoor vragen moesten wachten. Er wordt altijd gelet op de urgentie van de situatie. Vragen waarbij zorgen zijn over de (directe) veiligheid in een gezin worden direct opgepakt. 

In het interne registratiesysteem worden de hulpvragen geregistreerd. In 2020 is het systeem steeds verder ontwikkeld, zodat het werken ermee steeds meer ondersteunend werkt voor de inwoners en de medewerkers.

Vanuit het CMD kan laagdrempelige en kortdurende ondersteuning worden geboden. Indien nodig wordt hulp ingezet van een zorgaanbieder. Aan het einde van 2020 zijn we aan de slag gegaan om het aanbod van deze laagdrempelige ondersteuning beter neer te zetten, zodat inwoners sneller en deskundig worden geholpen. 

Om de (lange termijn) effecten van de coronamaatregelen op de jeugd van Son en Breugel in de gaten te houden, initieerde de gemeente een gezamenlijke afstemming tussen onderwijs, opvang, jeugdgezondheidszorg, huisartsen, CMD, jongerenwerk en GGD. Daarnaast is de voor jongeren en hun ouders beschikbare informatie over corona, alsmede de informatie over actuele activiteiten, gebundeld en goed toegankelijk gemaakt voor de inwoners. 

Vanaf 2020 zijn we als gemeente verantwoordelijk voor de verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). De GGD voert dit voor onze gemeente uit. De lokale toegang is belegd bij het CMD. Dit betekent dat onze inwoners daar een melding kunnen doen.