Omschrijving (toelichting)

Maximale ondersteuning naar werk/dagbesteding 
Met de inzet van Dienst Dommelvallei, WSD en Huis naar Werk (HnW), ondersteunden we inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt bij re-integratie, inburgering en waar nodig met inkomen. We zagen een toename van kwetsbare jongeren die aanspraak maken op ondersteuning vanuit de Participatiewet. Als onderdeel van het regionaal plan jeugdwerkloosheid realiseerden we de aansluiting op Jongeren in Beeld van het inlichtingenbureau. Hiermee kregen we meer zicht op kwetsbare jongeren van 23 tot 27 jaar, zonder startkwalificatie, werk, studie of uitkering. We vonden meer aansluiting bij deze doelgroep door onder andere de inzet van Kwikstart, het jongerenlabel van WSD.  

We stelden een nieuwe re-integratieverordening op, voortkomend uit het wetsvoorstel Breed Offensief. Inwoners en werkgevers krijgen daarmee meer zicht op de ondersteuningsmogelijkheden vanuit de Participatiewet zoals loonkostensubsidie, beschut werk en jobcoaching. 

We gaven vorm aan het projectplan ‘’Perspectief op meedoen’’. Voor de uitvoering stelden we een participatieconsulent aan (cluster werk en inkomen). We realiseerden dit met middelen uit het Europees Sociaal Fonds. Inwoners met langdurige bijstand konden we hierdoor maximaal ondersteunen naar meedoen en werk. 

Door bestuurlijke en ambtelijke samenwerking binnen de regio (gemeenten Son en Breugel, Nuenen, Best en Oirschot) zetten we in op de doorontwikkeling van de netwerkorganisatie Huis naar Werk (HnW). Met inzet van regionale middelen biedt HnW ondersteuning bij werk, scholing en ontwikkeling. Voor onze inwoners is dit een extra instrument om duurzaam aan het werk te komen en te blijven. Nieuw was de organisatie van het Talentfestival door HnW, met als doel inwoners en ondernemers te verbinden. 

Gevolgen coronacrisis in goede banen leiden
Tijdens de coronacrisis ondersteunden we ondernemers met overheidsregelingen zoals Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers). In 2023 schreven we deze Tozo- ondernemers aan voor de terugbetalingen van de bedrijfskredieten. We brachten hiermee het aantal openstaande vorderingen terug. Ook kwamen we met ondernemers betaalregelingen overeen of stuurden we een aanmaning. De afronding van Tozo duurt nog tot 2028.

Vergunninghouders kunnen zich zelfstandig redden in de (Son en Breugelse) samenleving
De bestuurlijke besluitvorming hebben we in 2023 afgerond met de formele bekrachtiging van taken voor beleid, coördinatie en uitvoering van inburgering door Dienst Dommelvallei. We begeleidden de vergunninghouder doeltreffend bij hun inburgering door het verbinden van de disciplines huisvesting, inburgering en werk.
De omvang van de groep vergunninghouders onder de Wet Inburgering 2021 (Wi2021) nam toe. Voor deze nieuwkomers hebben we, onder andere in nauwe samenwerking met vluchtelingenwerk, lokaal ondersteunende dienstverlening ingezet gericht op taal en meedoen. We zijn tijdig gestart met de Brede Intake met als resultaat een inburgeringsaanbod op maat, vastgelegd in het Plan Inburgering en Participatie (PIP). 

Beschermd Wonen
Aanvankelijk zou met ingang van 2023 Beschermd Wonen verder worden gedecentraliseerd. Omdat er niet tijdig duidelijkheid verschaft kon worden over een nieuw, objectief verdeelmodel en de invoering van het woonplaatsbeginsel, is de doordecentralisatie nu voorzien per 1 januari 2025. Wel zijn er begin 2022 de uitgangspunten geformuleerd die de basis vormen voor de, met name financiële, consequenties van het verdeelmodel en het woonplaatsbeginsel.
Door het uitstel van de doordecentralisatie zijn in 2022 nieuwe bestuurlijke afspraken gemaakt over de uitvoering van Beschermd Wonen door de centrumgemeente Eindhoven voor de periode 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. 

Overige meerjarige thema's
De meerjarige thema's dementie, mantelzorg en eenzaamheid hebben in 2022 door personele redenen niet de gewenste aandacht gehad. Wel is eind 2022 de mantelzorgmakelaar van start gegaan. 

Armoede
In januari 2023 is het integraal beleidskader armoedebestrijding en schuldhulpverlening vastgesteld. In 2023 hebben we hier ook uitvoering aan gegeven.
We zijn aangesloten bij het Volwassenfonds Sport. Volwassenen die leven rond het bestaansminimum kunnen met een bijdrage uit dit fonds lid worden van een sportvereniging.
We hebben het Sociaal Noodfonds opgericht om inwoners die in een acute financiële noodsituatie (dreigen) te komen te helpen.
De armoederegisseur heeft gewerkt aan het uitbreiden van het netwerk rondom organisaties die zich richten en/of in aanraking komen met mensen met weinig financiële middelen. We hebben gewerkt aan meer bekendheid van de armoederegisseur en schuldhulpverlening via korte voorlichtingsfilms. Deze hebben we verspreid via onze sociale media kanalen. 

Lokaal Sociaal Bemiddelaar
In 2023 is de lokaal sociaal bemiddelaar aangesteld door de Raad. De Lokaal Sociaal Bemiddelaar heeft een aantal inwoners kunnen helpen. 

Schuldhulpverlening
In 2023 zijn er personele wisselingen geweest bij de schuldhulpverleners. De hulpverlening aan inwoners is doorgegaan, maar de personele wisselingen hebben eraan bijgedragen dat er minder intensieve uitvoering is gegeven aan vroegsignalering van schulden.
De overeenkomst met Kredietbank Nederland liep af op 31 december 2023. We hebben er voor gekozen door te gaan met de samenwerking met Kredietbank Nederland. De overeenkomst wordt verlengd tegen dezelfde voorwaarden als de eerdere overeenkomst.