Omschrijving (toelichting)

Laagdrempelige (opvoed)ondersteuning
Sinds 2022 hebben we extra ingezet op onderlinge samenwerking tussen jeugdprofessionals en het zichtbaar maken van het lokale, preventieve ondersteuningsaanbod.
Ook besteedden we in 2023 extra aandacht aan het bereiken van ouders, gezien hun belangrijke rol in het opgroeien van de jeugd.
In 2023 hebben we gezorgd voor structurele borging van de praktijkondersteuner GGZ Jeugd (POH Jeugd) bij de huisartsen. De POH Jeugd heeft een belangrijke rol in triage en ouders konden makkelijk en snel ondersteuning krijgen. Hierdoor was verwijzing naar een specialistisch zorgaanbod niet altijd nodig. De inzet van de POH Jeugd zorgt voor een verlichting van de werkdruk bij het CMD. 

Jongerenwerk
Het jongerenwerk heeft in 2023 extra aandacht gehad voor eenzaamheid onder jongeren. Daarnaast hebben jongerenwerkers een brugfunctie binnen het CMD. Dat betekent dat zij jongeren ondersteunen ter overbrugging naar gespecialiseerd zorgaanbod bij wachtlijsten. Er is een ontwikkeling gaande dat de jongerenwerkers merken dat zij steeds vaker complexe en individuele problematiek tegenkomen binnen hun werkveld. Zij proberen hier zo goed mogelijk in te handelen in overleg met de gemeente. 

Inkoop van jeugdzorg
In 2023 hebben we producten doorontwikkeld zodat deze beter passend bij de jeugdigen en de zorgaanbieders. Binnen regionaal verband zijn er analyses gedaan om fenomenen zoals stijging van het aantal jeugdigen bij bepaalde producten te verklaren. Daarnaast hebben we met 21 gemeenten ervoor gezorgd dat een van de grootste zorgaanbieders in de regio financieel ondersteund werd waardoor de zorg gecontinueerd kon worden. In het jaarverslag van de regio Een 10 voor de Jeugd zijn alle ontwikkelingen van 2023 te lezen.