Omschrijving (toelichting)

Sportakkoord
In samenspraak met de Sportraad hebben we in 2023 het Lokaal Sportakkoord herzien. Voor de uitvoering daarvan hebben we extra rijksmiddelen ontvangen. In 2023 hebben we aan de LEVgroep een aanvullende subsidie beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het Lokaal Sportakkoord. 

GROZzerdam/DE STAP naar gezonder
De projecten die in 2022 opgestart zijn, waaronder de zelfhulpmodules, inloopgroepen en workshops positieve gezondheid, het project buurtondersteuners, de digidokters, de morgen-gezond-weer-op-kaart, welzijn op recept en het project met VR brillen, zijn ook in 2023 gecontinueerd.
Daarnaast hebben we, in samenspraak met onder andere woningcorporatie 'thuis, uitvoering gegeven aan Samen Slim Ouder Worden, gericht op de veiligheid in en rond de woning. Dit gebeurde met name door het toepassen van technologische voorzieningen (sensoren) en het opstellen van een persoonlijk veiligheidsplan. Hiervoor hebben we alle zelfstandig wonende 65+-ers aangeschreven.
Eind 2023 is, als vervolg op de eerder gehouden Woon/Wmo beurs, de DE STAP naar gezonder beurs georganiseerd met een sterke nadruk op preventie. 

Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
In 2023 zijn gemeenten begonnen met de uitvoering van het GALA. Het doel van dit akkoord is een gezonde generatie in 2040. We ontvangen middelen van het Rijk om op bepaalde onderdelen een impuls te geven aan de gezondheid van inwoners. Zo zijn we aan de slag gegaan met mentale gezondheid, Kansrijke Start en het terugdringen van gezondheidsachterstanden. Ook het Sportakkoord II maakt sinds 2023 onderdeel uit van het GALA . Het Integraal Zorgakkoord (IZA, 2023) speelt een belangrijke rol binnen het GALA en de DE STAP naar gezonder. Deze twee akkoorden in samenhang oppakken is noodzakelijk om de doelstelling te halen. 

Samenwerking zorgverzekeraars
De samenwerking met zorgverzekeraars is sinds 2022 formeel geborgd via het Integraal Zorgakkoord. Het IZA is aangegaan door de gezondheidssector, de gemeenten (VNG) en het Rijk. Het IZA is gericht om de zorg voor alle Nederlanders toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden. Hiervoor is een werkagenda opgesteld die zich richt op brede preventie, domein overstijgende samenwerking, gegevensuitwisseling en versterking van de arbeidsmarkt. Hiervoor is een regionale indeling gemaakt waarbij de gemeente Eindhoven voor in totaal 15 gemeenten (Regio Eindhoven- De Kempen) als coördinerend gemeente fungeert. Voor de uitvoering van het IZA in onze regio is medio 2023 een Regiobeeld en eind 2023 een Regioplan opgesteld. Op basis van het Regioplan heeft Eindhoven eind 2023 een specifieke uitkering (SPUK ) aangevraagd voor de periode 2023-2026. 

Gezondheidsbeleid
Uitvoering van het gezondheidsbeleid is grotendeels geborgd via DE STAP naar gezonder.
Voor 2023 is een aanvraag gedaan voor een SPUK het Nationaal Preventie Akkoord. Omdat er geen specifieke invulling is gegeven aan de preventie-doelstellingen gericht op overgewicht, alcohol en roken zijn de SPUK-middelen niet besteed en dienen we deze terugbetaald te worden.