1. Inwoners, ondernemers en bezoekers verblijven in een veilige en prettige woonomgeving.

Regie en samenwerking veiligheid
Op 19 januari 2023 heeft de gemeenteraad het Integraal Veiligheidsplan 2023 – 2026 (IVP) vastgesteld. In het IVP hebben we de volgende prioriteiten opgenomen: ondermijning, veilig ondernemen, verbinding zorg en veiligheid en digitale veiligheid.
- In 2024 hebben diverse integrale bestuurlijke controles plaatsgevonden, waarbij 39 panden en 40 garageboxen zijn bezocht. Het ging om integrale controles met diverse partners, o.a. de Politie, de VRBZO (brandveiligheid), de ODZOB (milieu), Enexis en Brabantwater. De controles stonden in het teken van het buitengebied, arbeidsmigranten, arbeidsuitbuiting, bedrijventerreinen en garageboxen. Een deel van de controles is uitgevoerd in samenwerking met het Dommelstroom Interventieteam (DIT).
- In januari en februari hebben we in samenwerking met het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise centrum) en de zes Dommelstroom gemeenten de maand van de weerbaarheid georganiseerd. Tijdens deze maand hebben ambtenaren deel kunnen nemen aan interessante workshops en kennis sessies. Uiteenlopende onderwerpen zijn de revue gepasseerd, van cyberveiligheid tot agressie tegen publieke dienstverleners en van ondermijning in de vastgoedsector tot de wereld van synthetische drugs.
- We hebben in samenwerking met het RIEC meegewerkt aan de pilot bestuurlijke incasso. Hierbij is gekeken naar openstaande vorderingen die mogelijk nooit terugbetaald gaan worden, de zogenaamde dubieuze debiteuren die mogelijk een relatie hebben met het thema ondermijning. In een aantal gevallen zijn in samenwerking met de afdeling financiën en de deurwaarder afspraken gemaakt over het verhalen van de openstaande vorderingen.
- In de maanden juli tot en met september hebben inwoners de game ‘Eenheid 75’ kunnen spelen. Dit is een Augmented Reality game waarmee we bewustzijn en meldingsbereidheid op het gebied van ondermijnende (drugs)criminaliteit proberen te vergroten en waar ongeveer 500 inwoners aan hebben meegedaan. Alle huishoudens hebben een fictieve krant ontvangen waarin werd opgeroepen de game te spelen via de bijbehorende app. Deelnemers zijn tijdens de game op zoek gegaan naar verdachte situaties in Son en Breugel waarbij ze via de app opdrachten moesten voltooien, om uiteindelijk te achterhalen waar ‘het drugslab’ zich bevond.
- We hebben in 2024 in totaal 12 MMA (Meld Misdaad Anoniem) ontvangen. Waar nodig is het signaal gedeeld met de Politie.
- De boa's zijn de oren en ogen van de gemeente. Zij hebben toezicht gehouden op o.a. veiligheid rondom scholen, parkeren, de blauwe zone, bestemmingsverkeer in het centrum, (loslopende) honden en evenementen. Ook bezoeken de boa's de overlastlocaties m.b.t jeugd en geven zij waar nodig signalen door wanneer er sprake is van verward gedrag.
- De boa's worden ondersteund door de onbezoldigde toezichthouders van de gemeente. De toezichthouders zijn een aanvulling op onze eigen boa’s, aangezien zij ook in het weekend en in de avond/nacht werken. Ze houden toezicht op diverse overlastlocaties, kunnen observaties doen, onderzoeken klachten en pakken meldingen op.
- In december hebben de boa's samen met de toezichthouders een aantal vuurwerkcontroles uitgevoerd binnen de gemeente. Het doel van deze controles was preventieve werking en zichtbaarheid. Bij het aantreffen van illegaal vuurwerk is contact gelegd met de politie.
- Jaarlijks communiceren we over de risico’ s van woninginbraken tijdens de zomer (zomeroffensief) en met de donkere dagen (donkere dagen offensief).
- Er is gecommuniceerd over de gevaren van digitale criminaliteit. Hierbij gaat het onder andere over bankhelpdeskfraude en de 'nep agenten' die actief zijn (geweest).
- Er is een aantal meldingen binnen gekomen via de Whatsapp-buurtpreventie groepen over o.a. babbeltrucs en mogelijke oplichters aan de deuren. Deze zijn ook gedeeld met de politie.
- In het Veiligheidsoverleg hebben we casuïstiek besproken op het snijvlak van zorg en veiligheid. De werkwijze is volgens de aanpak voorkomen escalatie (AVE). Er zijn ook 2 PGA-jeugdcasussen (persoonsgerichte aanpak) behandeld waar het zorg- en veiligheidshuis regie in heeft gevoerd. We zetten buurtbemiddeling structureel in. In 2024 zijn er 6 casussen aangemeld.
- In 2024 is er een netwerkbijeenkomst georganiseerd met het CMD en de veiligheidspartners. Deze netwerkbijeenkomst was gericht op kennismaken met elkaars werkzaamheden en uitdagingen. Door meer bekendheid met elkaars werk te creëren, zijn stappen gezet om de samenwerking te optimaliseren.
- In Dommelstroom verband is de samenwerking ingericht op het gebied van jonge aanwas middels een projectgroep. Deze samenwerking is gericht op het uitwisselen van kennis en ervaring op verschillende aspecten die bijdragen aan het voorkomen van jongeren die afglijden richting criminaliteit. Dit project richt zich op de samenwerking tussen zorg en veiligheid.
- Vanaf maart 2024 zijn er twee wijk GGD'ers gestart voor de gemeenten Son en Breugel en Nuenen gezamenlijk. De inzet van de Wijk GGD betreft een pilot om betere opvolging te kunnen geven aan meldingen van verward gedrag.
Vergunningverlening, toezicht en handhaven
- Aantal aangevraagde omgevingsvergunningen: 131
- Aantal aanvragen activiteit kappen: 26
- Aantal verleende omgevingsvergunningen: 134
- Aantal geweigerde en ingetrokken vergunningen: 2
- Aantal vooroverleggen/principeverzoeken en informatieverzoeken: 61
- Meldingen Wet Kwaliteitsborging: 4
- Aantal buiten behandeling gelaten (inclusief ingetrokken door eigenaar): 13
- Aantal aanvragen waarvan de beslistermijn is verlengd en/of opgeschort: 32 (26 verlengd en 6 opgeschort)
- Advies door Provincie: 2
In 2024 zijn in totaal 10 Bibob-onderzoeken uitgevoerd. Hierbij gaat het om 2 vergunningaanvragen in het kader van de Alcoholwet en 8 aanvragen voor een bouwvergunning (Wabo). Bij 2 onderzoeken is aanvullend advies gevraagd bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB). In 1 onderzoek is de omgevingsvergunning geweigerd.
Toezicht
Er zijn 229 bouwzaken door de toezichthouder behandeld. Hiervan zijn er 88 afgerond in 2024. Van de 88 afgesloten zaken zijn er 4 uit 2021, 25 uit 2022, 11 uit 2023 en 48 uit 2024.
Onze toezichthouder is steeds meer zichtbaar: inwoners van Son en Breugel spreken de toezichthouder dan ook vaker zelf aan.
Handhaving
In het afgelopen jaar zijn 50 zaken behandeld of zijn nog in behandeling, die gerelateerd zijn aan bestuursrechtelijke handhaving. Hiervan zijn 3 handhavingsverzoeken. In 8 gevallen is bezwaar en beroep aangetekend. Bij 1 zaak is een hoger beroep aangetekend.
-
- 43 zaken zijn gerelateerd aan de Omgevingswet.
- 7 zaken zijn gerelateerd aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
- Er zijn 22 waarschuwingen, 17 voornemens last onder dwangsom/bestuursdwang en 10 keer een last onder dwangsom/bestuursdwang opgelegd.
- Er heeft 1 bijtincident met honden plaatsgevonden.
- 1 zaak is gerelateerd aan een Carmeeting. Dit betrof een waarschuwing aan organisatoren van een carmeeting (autotreffen op Ekkersrijt) waarvoor een melding evenement moet worden gedaan.
- Er is 1 last onder dwangsom opgelegd in het kader van de Opiumwet