1. We ondersteunen inwoners die niet op eigen kracht kunnen participeren.

Maximale ondersteuning naar werk/dagbesteding
Met de inzet van Dienst Dommelvallei, WSD en Huis naar Werk (HnW), ondersteunden we inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt bij re-integratie, inburgering en waar nodig met inkomen. Hiermee gaven we tevens invulling aan de afspraken met WSD in het Lokaal Plan. We zagen een toename van kwetsbare jongeren die aanspraak maken op ondersteuning vanuit de Participatiewet. Als onderdeel van het regionaal plan jeugdwerkloosheid realiseerden we de aansluiting op Jongeren in Beeld van het inlichtingenbureau. Hiermee kregen we meer zicht op kwetsbare jongeren van 23 tot 27 jaar, zonder startkwalificatie, werk, studie of uitkering. We vonden meer aansluiting bij deze doelgroep door onder andere de inzet van Kwikstart, het jongerenlabel van WSD.
We gaven vorm aan het projectplan ‘’Perspectief op meedoen’’. We realiseerden dit met middelen uit het Europees Sociaal Fonds. Inwoners met langdurige bijstand konden we hierdoor maximaal ondersteunen naar meedoen en werk.
Door bestuurlijke en ambtelijke samenwerking in de regio zetten we in op de door ontwikkeling van de netwerkorganisatie Huis naar Werk (HnW). Met inzet van regionale middelen biedt HnW ondersteuning bij werk, scholing en ontwikkeling. Voor onze inwoners is dit een extra instrument om duurzaam aan het werk te komen en te blijven. Het Talentenfestival is in het najaar opnieuw georganiseerd en zal een jaarlijks terugkerend evenement worden.
Gevolgen coronacrisis in goede banen leiden
Met de Tijdelijks overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) ondersteunden we ondernemers tijdens de Coronacrisis. Op de verleende bedrijfskredieten voerden we een actief incassobeleid. Het aantal openstaande vordering is opnieuw afgenomen. De afwikkeling van de Tozo duurt nog tot 2028.
Vergunninghouders kunnen zich zelfstandig redden in de (Son en Breugelse) samenleving
In 2024 hebben we met inzet van de Dienst Dommelvallei de taken vanuit de Wet Inburgering 2021 (Wi) uitgevoerd. Wij hebben intensieve dienstverlening geboden aan inburgeringsplichtige nieuwkomers onder de Wi. De consulenten inburgering hebben deze nieuwkomers voorzien van een brede intake en gesprekken voor het Plan Inburgering en Participatie (PIP). Daarnaast hebben wij ook ondersteuning geboden aan overige nieuwkomers, zoals inburgeringsplichtige nieuwkomers onder de Wet Inburgering 2013. Samen met de consulenten inburgering hebben wij ons in 2024 weer ingezet voor een tijdige start van de inburgering, waar mogelijk al vanuit het AZC of een regionale opvanglocatie. Wij hebben enkele inburgeringsplichtige statushouders met een koppeling aan onze gemeente kunnen begeleiden met het opstarten van het inburgeringsproces vóór het moment van huisvesting.
We hebben in 2024 geïnvesteerd in integraliteit binnen het cluster Werk en Inkomen. We hebben cluster-brede trainingen georganiseerd. We hebben ook gewerkt aan het verbinden van de processen vanuit de Wi en de Participatiewet, met als doel om de inwoner de beste dienstverlening te kunnen bieden.
In 2024 hebben wij wederom ingezet op regionale samenwerking. In samenwerkingsverband gaven we de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) voor de B1-route verder vorm. Daarnaast hebben wij in samenwerking met LEVgroep de module Participatieverklaringstraject (PVT) en de maatschappelijke ondersteuning doorontwikkeld. We organiseerden ook verschillende PVT ceremonies. In samenwerking met WSD hebben we in 2024 de eerste stappen gezet in het verbeteren van de kwaliteit van de z-route. Dit hebben wij gedaan met een klantreis met alle aangesloten regiogemeenten.
Leefgeldregeling Oekraïne
Sinds de start van de oorlog in Oekraïne verstrekt Dienst Dommelvallei leefgeld aan de vluchtelingen woonachtig in de gemeentelijke opvanglocaties in Son en Breugel. De meeste vluchtelingen hebben betaald werk, dus het gaat nog om een klein aantal uitkeringen. In 2024 is de voorbereiding getroffen op het innen van de eigen bijdrage voor Oekraïners met een eigen inkomen.
Bijzondere bijstand
We hebben in 2024 een evaluatie gedaan op het bijzondere bijstandsbeleid. Dit zal op onderdelen leiden tot aanpassing van de Beleidsregels Bijzondere Bijstand. De brieven en beschikkingen zijn aangepast in begrijpelijke taal.
Participatiewet in balans
De Participatiewet in balans is een set aan wetswijzigingen met als doelstelling om de Participatiewet te vereenvoudigen en maatwerk mogelijk te maken. In 2024 hebben we een impactanalyse gedaan ter voorbereiding op de implementatie in beleid en uitvoering.
Beschermd Wonen
Aanvankelijk zou met ingang van 2023 Beschermd Wonen verder worden gedecentraliseerd. Omdat er niet tijdig duidelijkheid verschaft kon worden over een nieuw, objectief verdeelmodel en de invoering van het woonplaatsbeginsel, is de doordecentralisatie nu voorzien per 1 januari 2025. Wel zijn begin 2022 de uitgangspunten geformuleerd die de basis vormen voor de, met name financiële, consequenties van het verdeelmodel en het woonplaatsbeginsel.
Door het uitstel van de doordecentralisatie zijn regionaal nieuwe bestuurlijke afspraken gemaakt over de uitvoering van Beschermd Wonen door centrumgemeente Eindhoven.
Wijk GGD
In 2024 is er samen met de gemeente Nuenen gebruik gemaakt van een landelijke subsidieregeling voor de inzet van een wijk GGD-er. De wijk GGD-er richt zich op de doelgroep psychisch kwetsbare zelfstandig wonende inwoners en ook de omgeving (buren, mantelzorgers, familie). Doel is om deze doelgroep en omgeving zoveel mogelijk te ondersteunen en te begeleiden bij hun ondersteuningsbehoefte. Vaak vertoont de doelgroep onbegrepen gedrag dat kan leiden tot misvattingen in de omgeving.
Mantelzorg
In 2024 is de Notitie Mantelzorgbeleid vastgesteld. De hierin genoemde actiepunten zijn vertaald naar een uitvoeringsagenda.
Armoede
In 2024 hebben we verder uitvoering gegeven aan het integraal beleidskader armoedebestrijding en schuldhulpverlening. We zijn aangesloten bij het Volwassenfonds Sport. Volwassenen die leven rond het bestaansminimum kunnen met een bijdrage uit dit fonds lid worden van een sportvereniging. We hebben voorbereidende werkzaamheden getroffen om in het komende jaar ook een bijdrage voor cultuur aan te kunnen bieden. We gebruiken het Sociaal Noodfonds om inwoners die in een acute financiële noodsituatie (dreigen) te komen te helpen, bijvoorbeeld door Automaatje in te zetten voor vervoer naar de voedselbank en de rekening van gas-water-licht te voldoen om afsluiting te voorkomen.
De folder minimaregelingen is geactualiseerd naar het aanbod van 2024. Om het bereik te vergroten is deze folder ook bijgevoegd bij de uitkeringsspecificaties door Dienst Dommelvallei. De armoederegisseur heeft gewerkt aan het uitbreiden van het netwerk rondom organisaties die zich richten en/of in aanraking komen met mensen met weinig financiële middelen. Ook is er contact gezocht met basisscholen om de signaalfunctie met betrekking tot kinderen in armoede te bespreken en zo in contact te komen met gezinnen met een laag inkomen. We hebben gewerkt aan meer bekendheid van de armoederegisseur en schuldhulpverlening via korte voorlichtingsfilms. Deze hebben we verspreid via onze sociale media kanalen.
Naast de huidige samenwerking met Stichting Leergeld heeft de armoederegisseur contact gelegd met Stichting Kinderhulp en hiervoor intermediairs geworven, zodat gezinnen met kinderen in Son en Breugel hiervan ook gebruik kunnen maken. Stichting Kinderhulp fungeert als vangnet in geval er geen andere mogelijkheden zijn of andere fondsen niets kunnen betekenen bij een (financiële) hulpvraag van een kind.
Schuldhulpverlening
We hebben besloten om de registratietermijn bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) te verkorten van 5 jaar naar 6 maanden voor schuldhulpregelingen die succesvol zijn afgerond. Immers, een BKR registratie werkt in het dagelijks leven vaak belemmerend, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek of lening. Door de registratietermijn te verkorten geven we inwoners sneller de kans om over een schone lei te beschikken en willen we de drempel om de stap richting schuldhulpverlening te zetten verlagen.
Tijdelijke Gemeentelijke Opvang (TGO)
Op 17 juli 2024 opende, aan Ekkersrijt 6040, de Tijdelijke Gemeentelijke Opvang voor 200 asielzoekers. Uw raad, college, ambtenaren, externe partners zoals adviseurs van de ODZOB en de Veiligheidsregio, ondernemers en de Ondernemersvereniging Ekkersrijt: allen hebben bijgedragen aan de snelle realisatie van deze opvangvoorziening. Het bedrijf CS&CO verzorgde de realisatie en beheer en de exploitatie. Dat was niet mogelijk geweest zonder de inzet van vele vrijwilligers. De inzet en betrokkenheid van vrijwilligers is voor de bewoners van de TGO van grote betekenis geweest.