1. Algemeen

De Omgevingswet vraagt om een integrale afweging van alle beleidsvelden met invloed op de fysieke leefomgeving, zodat we een veilige en gezonde leefomgeving kunnen realiseren. Variabelen zijn onder meer de leefbaarheid, gezondheid, mobiliteit, werkgelegenheid, duurzaamheid, veiligheid en wonen.

 

De Omgevingswet heeft daarnaast ook de ambitie om de inzichtelijkheid voor de samenleving te vergroten, een samenhangende benadering te bevorderen, te versnellen en te verbeteren en lokale afwegingsruimte te bieden. Bovendien vereist de Omgevingswet een integrale inbreng van nieuwe beleidsthema’s op het gebied van gezondheid, klimaat en energie.

 

2. Omgevingsvisie

De raad heeft de "Omgevingsvisie Son en Breugel; OOg op een zonnige toekomst!" op 19 mei 2022 vastgesteld. In 2024 hebben we vorderingen gemaakt met de diverse uitwerkingsprogramma's voor deelthema's of deelgebieden. Deelthema's wonen, gezondheid, mobiliteit en deelgebieden Sonniuswijk, Ekkersrijt en centrumgebied Son. De uitwerkingen vormen uiteindelijk de bouwstenen voor de volgende versie(s) van onze omgevingsvisie. 

 

a. Visie deelgebied Sonniuswijk

Voor Sonniuswijk hebben we in 2024 via intensieve participatie toegewerkt naar de conceptvisie en hebben we het programma onderdeel gemaakt van een samenwerking met Meierijstad, Best en het waterschap onder de projecttitel Sandwyck. We gaan het gesprek aan met Rijkspartijen en provincie over gezamenlijk optrekken bij de uitvoering van de projecten en uitdagingen die ons te wachten staan.

 

b. Centrumvisie Son

We hebben in 2024 vanuit  3 scenario's, integraal en met een uitgebreide participatie, toegewerkt naar een visie op het centrumgebied van Son. Deze visie geeft een stip op de horizon voor het centrumgebied en maakt een aantal beleidskeuzes welke na vaststelling verder kunnen worden uitgewerkt.

 

c. Volkshuisvestingsprogramma

Wendy / Natalie

 

d. Mobiliteitsvisie

Wij streven naar een veilig, leefbaar en bereikbaar dorp voor iedereen. Vanwege de schaalsprong groeit de regio de komende jaren enorm en daarmee zal ook het aantal verplaatsingen toenemen. De groei drukt op de Mobiliteit in de brede zin van het woord wat gevolgen zal hebben op de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid. 


De huidige verkeerssituatie en de toekomstige ontwikkelingen vragen om een nieuwe visie op de wijze hoe we met verkeer in de gemeente om willen gaan. Dit is vastgelegd in een gemeentelijke Mobiliteitsvisie welke aansluit bij de Regionale Mobiliteitsvisie. Het college heeft de Mobiliteitsvisie ter bespreking en besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. 

 

e. Gezondheid

Door de GGD is een geactualiseerde versie van  het rapport OOG voor Gezondheid in de Omgevingsvisie Son en Breugel opgesteld. Deze dient als basis voor de nieuwe versie van de omgevingsvisie.

 

3. Omgevingsplan

In 2024 hebben we verdere stappen gezet met de vormgeving en inhoud van het ontwerp 'omgevingsplan Son en Breugel'. De bestemmingsplannen die betrekking hebben op de woongebieden en het gebied 'Ekkersrijt' zijn omgezet naar ons ontwerp "Omgevingsplan Son en Breugel". 

 

Voor alle verdere werkzaamheden om te komen tot een ontwerpomgevingsplan (eind 2025) hebben we in 2024 opdracht verleend. 

 

Om meer grip te houden op een correcte inpassing in het ontwerp-omgevingsplan van allerlei afzonderlijke thema's (zoals alle afzonderlijke milieuthema's, de vertaling van bestaande verordeningen, regelingen en beleidskaders), is het werkproces ingericht met specifieke bijeenkomsten naar deelthema.  

 

4. Digitalisering

Al het materiaal van de werksessies voor het omgevingsplan, is en wordt  digitaal vertaald en verwerkt. Tussentijds hebben we getest of de digitale verwerking in onze software ook werkt in het DSO-LV (Digitaal stelsel Omgevingswet Landelijke Voorziening) waar iedereen straks mee moet gaan werken. De testen zijn succesvol geslaagd. 

 

In het kader van het DSO en het Omgevingsloket hebben we stappen gezet tot inhoudelijke verdieping en het opstellen van beslisbomen in het kader van de optie in dit Omgevingsloket 'vergunningencheck'. Omdat de precieze juridische inrichting van deze beslisbomen samenhangt met de voortgang van ons omgevingsplan, gaat het nog met name om voorwerk.

 

5. Deelname project SPRONG

We hebben besloten deel te nemen aan het project SPRONG. Een initiatief van de VNG om met alle Brabantse gemeenten informatie te delen en samen te ontdekken hoe een omgevingsplan in elkaar kan zitten en hoe planregels kunnen worden opgezet. Vanwege onze 'voorsprong' brengen wij met name onze ervaring in. Tegelijkertijd kunnen we toetsen of datgene wat wij hebben afgerond doordacht is.