2. (Ver)bouwprojecten voldoen aan de regels van de Omgevingswet en we bewaken de naleving van de geldende wetten, regels en voorschriften door uitvoering te geven aan het uitvoering en handhavingsplan.

Per 1 januari 2024 zijn zowel de Omgevingswet als de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) in werking getreden. 2024 heeft dan ook in het teken gestaan van het leren werken met deze nieuwe regelgeving.
De inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft gevolgen voor toezicht en handhaving gehad. De belangrijkste wijziging vanuit handhavingsperspectief is dat er minder vergunningen komen en meer algemene regels en zorgplichten. Dat betekent dat er minder vaak vooraf getoetst wordt en dat er mogelijk vaker achteraf gehandhaafd moet worden. In 2024 hebben we hier nog niet veel van gemerkt.
In 2024 is een voorzichtige stap gemaakt met de Wkb. De Wkb is voornamelijk van toepassing op grondgebonden nieuwbouwwoningen (gevolgklasse 1). In 2024 hebben we 4 bouwmeldingen ontvangen voor bouwwerken welke onder de Wkb vallen. De woningen en een kantoorpand zijn in aanbouw of er moet nog gestart worden met de bouw. Daarom zijn er voor deze bouwwerken nog geen verdere meldingen (gereedmelding of melding strijdigheid) met betrekking tot de Wkb ontvangen. Deze meldingen kunnen we in 2025 verwachten. Vooralsnog heeft de invoering van de Wkb niet tot vertraging van het proces geleid.
We toetsen alle aanvragen aan wet- en regelgeving. Alle aanvragen worden in fasen getoetst op onder andere constructie-, brand- en gebruikersveiligheid. Als van de regelgeving wordt geweken volgen we de landelijke handhavingsstrategie omgevingsrecht en treden we al dan niet handhavend op.
Het cluster vergunningverlening, toezicht en handhaving is op volle sterkte om aan deze taak te voldoen.
Handhavingsverzoeken behandelen we binnen de gestelde termijn. Meldingen en klachten pakken we op en handelen we af op basis van onze prioriteitstelling.