7. In 2030 wil Son en Breugel een klimaat neutrale gemeente zijn.

Wij willen de transitie naar een fossielvrije samenleving versnellen. Samen met de regio hebben we in 2021 hiervoor de Regionale energie strategie (RES) vastgesteld. De RES is een gezamenlijk bod richting de Rijksoverheid, voor de uitvoering van het klimaatakkoord tot 2030.
In 2024 zitten we midden in de uitvoering hiervan, met onder andere het finaliseren van een gebiedsvisie voor Sonniuswijk waarin ruimte is voor een energielandschap. Op Ekkersrijt hebben we samen met de Provincie, Waterschap, OVE en individuele bedrijven stappen gezet in een gezamenlijke aanpak in het kader van de Grote Oogst aanpak. Er is verkennend onderzoek gedaan naar energyhubs en er is gestart met inzamelrondes van verschillende reststromen. Met Enexis werken we aan de verzwaring van ons elektriciteitsnet. Dit gaat er in de komende jaren voor zorgen dat de energietransitie zo min mogelijk gehinderd wordt door de beschikbare netcapaciteit. Voor het elektrisch laden van auto’s hebben we in 2024 een visie op laden en laadbeleid vastgesteld. We hebben in 2024 een start gemaakt met de uitwerking van het Duurzaamheidsbeleid.
We stimuleren onze inwoners via concrete projecten. Dit doen we op verschillende manieren:
- We hebben samen met SonEnergie een digitaal en fysiek energieloket gecontinueerd, waar inwoners laagdrempelig informatie krijgen over het verduurzamen van hun woning. SonEnergie heeft in 2024 43 energiescans uitgevoerd bij koopwoningen. We hebben daarbij samen met SonEnergie geïnvesteerd in de opleiding en apparatuur voor de adviseurs.
- De energiecoach heeft 234 huurders geholpen om op eenvoudige manieren energie te besparen in de woning.
- Met de start van De Groene Zone Isoleren in oktober 2024 wordt in collectief met 19 regio gemeenten isoleren zo laagdrempelig en goedkoop mogelijk gemaakt voor al onze inwoners. Sinds het begin van het project hebben wij 48 aanmeldingen gehad, waarbij 26 huisscans reeds zijn uitgevoerd.
- Via de wijkgerichte aanpak in 2 buurten (De Gentiaan en ’t Zand) ontwikkelen we samen met de inwoners een aanpak op maat op de weg naar een Aardgasvrij Son en Breugel. Het Wijkuitvoeringsplan (WUP) van ’t Zand is in 2024 gefinaliseerd. In De Gentiaan zijn collectieve acties (als initiatief van Buurkracht) voor de inkoop van onder andere isolatiemateriaal opgestart. Er zijn binnen dit project 47 offertes voor collectieve inkoop getekend.
- We nemen deel aan de collectieve concessie voor de plaatsing, het beheer, onderhoud en exploitatie van publieke laadinfrastructuur. Deze loopt van 2024 tot en met 2028. In 2024 zijn er 6 verkeersbesluiten genomen voor het aanwijzen van parkeerplaatsen voor het laden van elektrische auto’s. De openbare laadpalen uit eerder genoemde concessie hebben 350.000 kWh geladen in 2024. Dit staat gelijk aan ongeveer 25.000 gereden kilometers.
- In 2024 heeft het initiatief (elektrische) deelauto in De Gentiaan de gemeentelijke duurzaamheidsprijs gewonnen.