8. Met voorlichting en ondersteuning stimuleren we inwoners zo gezond mogelijk te leven.

Lokaal Sportakkoord
Het herziende Lokaal Sportakkoord uit 2023 is nog steeds van kracht. Samen met de sportraad Son en Breugel geven we hier uitvoering aan. We hebben samen afspraken gemaakt over de doelen uit het sportakkoord. De sportraad organiseerde in 2024 diverse themabijeenkomsten voor (sport)verenigingen om de kennis binnen de verenigingen te versterken en ze voor te bereiden op de toekomst. Het Rijk stelt middelen beschikbaar voor de uitvoering van het sportakkoord. Dit budget maken we jaarlijks over aan de sportraad voor de uitvoering van de doelen uit het sportakkoord.
GROZzerdam/DE STAP naar gezonder
In 2024 hebben we verdere uitvoering gegeven aan de DE STAP naar gezonder. Op basis van de ervaringen met de Pilot Fit en Veilig is in 2024 een 2e ronde van start gegaan gericht op oudere inwoners om georganiseerd verband te bewegen en met elkaar in contact te komen en te blijven (wandelclubjes).
De pilot met dorpsondersteuners vanuit SonenBreugelVerbindt is vanwege personele wisselingen bij SonenBreugelVerbindt nog niet goed van de grond gekomen. In 2025 is een doorstart voorzien binnen de middelen die daarvoor in 2024 beschikbaar zijn gesteld.
Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
Sinds 2023 zijn gemeenten aan de slag met de uitvoering van het GALA. Het doel van dit akkoord is een gezonde generatie in 2040. We ontvangen middelen van het Rijk om op bepaalde onderdelen een impuls te geven aan de gezondheid van inwoners. Zo werken we aan de mentale gezondheid, Kansrijke Start en het terugdringen van gezondheidsachterstanden. In 2024 kreeg het onderdeel "het versterken van de sociale basis" extra aandacht. Hierin hebben we ook stappen gezet, zoals het aanbod van indicatievrije dagbesteding voor ouderen in het Dommelhuis. Verder vallen de thema's Valpreventie, Welzijn op Recept, Aanpak Overgewicht, Vroegsignalering alcholproblematiek, Eenzaamheid en Mantelzorg onder het GALA. Een aantal thema's zijn al vergevorderd in 2024, waar andere nog een impuls nodig hebben. Dit komt doordat een deel van de onderdelen een regionale aanpak nodig heeft en de samenwerking organiseren, onder andere met de zorgverzekeraars, tijd kost.
Samenwerking zorgverzekeraars/IZA
De beoogde samenwerking met de zorgverzekeraars, zoals vastgelegd in het IZA, is in 2024 gestagneerd. Door vooral de opstelling van de zorgverzekeraars is er op landelijk niveau een vertrouwensbreuk ontstaan. Dit leidde ertoe dat de VNG eind 2024 uit het IZA is gestapt.
Wij hebben altijd constructief meegedacht over de uitvoering van het IZA. Door bestuurlijke deelname in de Regioraad en enkele uitvoeringsprojecten hebben we, voor zover mogelijk, een aanzet gegeven aan de invulling aan de IZA-samenwerking omdat de IZA middelen beschikbaar bleven voor de Regio Eindhoven/De Kempen (met Eindhoven als coördinerend centrumgemeente).
Gezondheidsbeleid
Uitvoering van het gezondheidsbeleid hebben we grotendeels geborgd via DE STAP naar gezonder.