9. Wij stimuleren de mogelijkheden voor inwoners om zich cultureel te ontwikkelen en te ontplooien en wij houden cultureel erfgoed en monumenten in stand.

Cultuureducatie met kwaliteit (CMK) 3/ Cultuurloper
Samen met de intermediair van de bibliotheek hebben we met de scholen ook in 2024 gewerkt aan de curriculums, kennisbevordering van leerkrachten en zijn verschillende activiteiten uitgevoerd die passen bij kunst en cultuur. Het jaar 2024 was het laatste jaar van de 4-jarige CMK3. In 2024 is de participatieovereenkomst getekend om ook in de periode 2025-2028 door te gaan met deze regeling: Cultuur educatie met kwaliteit 4.
Culturele vernieuwing
In 2017 werd voor het eerst een beleidsvisie op kunst en cultuur vastgelegd. Door alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cultuur was er een gevoelde noodzaak om deze beleidsvisie te actualiseren. We hebben de Cultuurslagers in 2024 gevraagd om samen met onze inwoners, cultuurverenigingen, kunstenaars, ondernemers en initiatiefnemers van culturele activiteiten een nieuwe cultuurnota voor onze gemeente op te stellen. In 2024 zijn op verschillende momenten aan het culturele veld gevraagd om mee te denken bij het opstellen van een nieuw cultuurbeleid. Zo organiseerde de gemeenteraad in mei 2024 een samenspraakbijeenkomst in het Dommelhuis, werd er een participatiebijeenkomst in de Boerderij gehouden om te reageren op de eerste contouren van de nieuwe cultuurnota en zijn er enquêtes uitgezet en interviews gehouden om extra informatie op te halen bij belangrijke partners in het culturele veld, het sociaal domein en specifiek bij jongeren.
Muziekonderwijs
In 2024 is weer volop gebruik gemaakt van de mogelijkheid om subsidie voor het volgen van muziekonderwijs aan te vragen. Door aanpassing van de subsidieregeling was het in het afgelopen cursusjaar voor het eerst mogelijk om na afloop van het volgen van een korte oriëntatie cursus van verschillende muziekinstrumenten ook subsidie te ontvangen voor een vervolgcursus voor het instrument naar keuze. Hiermee bevorderen we de doorstroom voor het volgen van muzieklessen. Van deze mogelijkheid is door meerdere ouders gebruik gemaakt. Het bestaande budget was toereikend om alle aanvragen volledig toe te kennen.
Bibliotheekwerk en laaggeletterdheid
De bibliotheek is de primaire ketenpartner in het sociaal-cultureel domein voor de versterking van educatie.
In samenwerking met het Taalhuis, LEVgroep en Taalkracht hebben we in 2024 uitvoering gegeven jaarplan met activiteiten.
We zien dat het aantal deelnemers aan het Taalhuis groot is en de doelgroep verder toeneemt.
In 2024 is de Bibliotheek Dommeldal in Son en Breugel gestart met het Meemaakpodium in het Dommelhuis. Bij het Meemaakpodium ontmoet je andere mensen, kun je samen leren, iets maken of je creatieve talenten ontwikkelen.
Monumenten
In 2024 hebben we met medewerking van de Erfgoedvereniging en buurtvereniging Kanaalstraat de open monumentendag georganiseerd. De monumentencommissie heeft twee panden aangewezen als gemeentelijk monument en één erf als cultureel waardevol ensemble. Er zijn afspraken gemaakt over het aanwijzen van één pand uit de wederopbouwperiode in 2025.
We hebben het gedenkteken van Breugel op het Pieter Breugelplein laten restaureren en voorzien van gouden belettering.
Potentiële monumenten
We zijn begonnen met het actualiseren van de potentiële monumentenlijst. Potentieel monument Stakenburgstraat is wind- en waterdicht gemaakt en op enkele plaatsen gestut om verdere verslechtering van de conditie van het pand te stoppen totdat er een beslissing is over de toekomst.
Adviescommissie omgevingskwaliteit
In 2024 is de adviescommissie omgevingskwaliteit gestart, met daarin een intern lid, drie externe leden en een ambtelijk secretaris. De commissie voldoet hiermee aan de eisen van de verordening.
Medewerker erfgoed
Op 1 april is een vaste medewerker erfgoed in dienst gekomen, waardoor de functie van erfgoedmedewerker en secretaris van de monumentencommissie voor langere tijd is gegarandeerd.