We werken met diverse partijen in het Waterportaal ZuidoostBrabant (ZOB) samen om doelstellingen op het gebied van stedelijk waterbeheer en riolering te realiseren. Het Waterportaal ZOB is een samenwerkingsverband van Waterschap De Dommel en 13 gemeenten. In 2017 is de samenwerking om maatregelen in het kader van de kaderrichtlijn Water te realiseren verlengd tot 2021.
In de loop van 2020-2021 verschuiven de doelstellingen van de samenwerking meer richting de klimaatadaptieve inrichting van de leefomgeving en gaat het Waterportaal op in het Klimaatportaal.

Vanuit het gemeentelijk rioleringsplan 2016-2022 (GRP) zijn activiteiten opgenomen om de riolering operationeel te houden en te optimaliseren. In 2021 maken we een begin met het actualiseren van het GRP, Het nieuwe GRP dient voor eind 2022 gereed te zijn. Naar aanleiding van de recente hevige buien hebben we voor 2020, vooruitlopend op de actualisatie van het GRP, een beperkt bedrag gereserveerd om kleinschalige maatregelen te kunnen nemen naar aanleiding van optredende acute wateroverlast.

Uit de rioolinspecties en het dagelijks beheer blijkt dat de in het beheersysteem opgenomen data met betrekking tot het gemeentelijk rioolstelsel regelmatig niet betrouwbaar zijn. Deze gegevens dienen ook als input voor het rekenmodel,dat gebruikt wordt voor de actualisatie van het GRP. Het is daarom van belang dat we de komende jaren deze gegevens actualiseren. Het betreft met name de hoogteligging van de leidingen.

Om de riolering operationeel te houden en te optimaliseren hebben we werkzaamheden en projecten opgenomen. Onderstaande projectpsomming geeft een deel van de projecten en werkzaamheden weer. Deze projecten dragen bij aan een klimaatbestendig Son en Breugel:

a. Stimuleringsregeling afkoppelen regenwater
Bewoners en bedrijven stimuleren we met een subsidie van € 300,-- om schoon regenwater dat op verhard oppervlak (verhardingen of daken) op hun perceel valt, af te koppelen van het gemengd rioolstelsel. Bij het afkoppelen van 200 woningen per jaar, kan een CO2 besparing van 8,53 ton CO2 per jaar worden behaald. Door panden en verharding af te koppelen van het riool, hoeft er per saldo minder geïnvesteerd te worden in verzwaring en uitbreiding van het rioolstelsel.

b. Belastingdifferentiatie rioolheffing
Voortvloeiend uit het Gemeentelijk Rioleringsplan heeft de commissie algemene zaken in 2018 ingestemd met een onderzoek naar belastingdifferentiatie voor huishoudens die wel en niet afgekoppeld zijn. Begin 2019 heeft de gemeenteraad besloten om vanaf 1 januari 2020 een gedifferentieerde rioolheffing in te voeren. Door de belastingdifferentiatie worden doelstellingen vanuit de rapportage "Klimaatbestendig Son en Breugel 2030" verweven met beleid.

c. Pilot financiële prikkels voor klimaatadaptatie
In 2019 hebben we van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een subsidie ontvangen voor de pilot "Financiële prikkels voor klimaatadaptatie” van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie. Voortkomend uit de subsidie hebben we ons geconformeerd deel te nemen aan de “Alliantie financiële prikkels”. De Alliantie is bedoeld om te onderzoeken op welke wijze het beste financiële prikkels kunnen worden verstrekt en vervolgens hieruit lering te trekken.

d. Blauwe ader sloot Gentiaan
In 2019 hebben bewoners van De Gentiaan een schetsontwerp van de sloot gepresenteerd aan de commissie grondgebiedzaken. Het voorontwerp is vastgesteld. Het opstellen hiervan heeft in het selectieproces voor de ontwerpende partij en door de coronacrisis vertraging opgelopen. Het plan wordt in 2021 ten uitvoer gebracht.

e. Rioolverzwaring Taylorstraat – Nieuwstraat – Dommelstraat
Deze rioolverzwaring is ten behoeve van het ontlasten van de riolering in de Sparrenlaan. Deze werkzaamheden stemmen we integraal af met andere ruimtelijke ontwikkelingen. De afstemming en voorbereiding vinden in 2021 en 2022 plaats.

f. Grondwatermeetnet
Het is belangrijk om inzicht te krijgen in veranderingen van het grondwaterpeil, zodat we onze inwoners altijd goed kunnen helpen bij bijvoorbeeld het maken van weloverwogen keuzes bij bouwplannen of het afkoppelen van regenwater. Voor het grondwatermeetnet worden meetpunten (peilbuizen) met automatische meetapparatuur geplaatst. De bestaande peilbuizen worden met circa 26 peilbuizen uitgebreid. De aanleg, instandhouding en metingen worden samen met Waterschap De Dommel en Brabant Water vormgegeven. De realisatie van het grondwatermeetnet start in 2020 en wordt in 2021 afgerond.