Natuurnetwerk
Het Natuurnetwerk Brabant is een netwerk van deels bestaande en deels nog te realiseren natuurgebieden. In het natuurpact tussen Rijk en provincie is afgesproken dat het natuurnetwerk in 2027 gerealiseerd is.
Het Brabants Landschap, Waterschap De Dommel, Staatsbosbeheer en de gemeenten Son en Breugel, Eindhoven, Nuenen en Geldrop Mierlo hebben op 31 januari 2018 de intentieovereenkomst Dommeldal uit de Verf 2.0 getekend om het stroomgebied van de Dommel binnen vijf jaar een aaneengesloten natuurgebied te laten vormen. De verschillende natuurgebieden worden door Ecologische Verbindingszones met elkaar verbonden. Het idee is een mozaïek van landschappen zoals we voorstaan in het Van Gogh Nationaal Park.
Een concreet voorbeeld is de ontwikkeling van de Ecologische Verbindingszone Ekkersrijt. Hier brengen we, samen met verschillende partijen, natuur naar een industriële zone. Bedrijven op Ekkersrijt worden hierbij betrokken en sommige bedrijven participeren mee op eigen terrein.

Park Vroonhoven
Park Vroonhoven behoeft een kwaliteitsimpuls. In 2021 krijgt het project een doorstart door de perceelafbakening te bepalen. Vervolgens stellen we een ontwerp op om te komen tot een recreatie- en natuurpark,  waarin de door de gemeenteraad gewenste bezinningsplek wordt opgenomen.

Ecologisch en duurzaam beheer
Het openbaar groen en onze bermen in het bijzonder, geven we zoveel mogelijk waarde voor flora en fauna. Het huidige bermareaal wordt waar mogelijk ecologisch beheerd. Het maairegime hebben we sinds 2019 aangepast. We maaien pas als de bloemen en kruiden hun zaden hebben afgegeven, zodat de bloemen zich ook in de toekomst kunnen blijven ontwikkelen. Wel maaien we eerder de 1e meter langs voet/fietspaden en wegen in verband met veiligheid en waterafvoer. Naast een aanpassing in het maairegime zaaien we ook op diverse locaties bepaalde mengsels die tot een grotere biodiversiteit leiden. Onze aannemers dagen we uit om met nieuwe werkwijzen en verfrissende ideeën te komen die de biodiversiteit in bermen en watergangen vergroten. Hierbij gebruiken we ook kennis en ervaring van regiogemeenten die hier al wat langer mee bezig zijn.
Door het toepassen van ecologisch beheer herstelt de biodiversiteit en verwachten we dat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups (EPR) beter zullen gedijen. Pro- en reactieve bestrijding van de EPR zal bij herstel van een natuurlijk evenwicht afnemen.
Plantmateriaal kopen we duurzaam in. Bij duurzaam groenbeheer leggen we de link naar het zonnepanelenproject. Grote bomen worden niet gekapt ten faveure van zonnepanelen.
Bij nieuwe plannen dient rekening te worden gehouden met de locatie en groeiplaats van bestaande behoudenswaardige bomen.