Uitvoering geven aan beleidsvisies
In de geldende beleidsvisies (zie overzicht ‘relevante beleidsnota’s) hebben we ambities, doelstellingen en veelal ook uitvoeringsprogramma’s opgenomen die een richting aanduiden. Veelal is er sprake van een uitnodiging aan de samenleving en andere netwerkpartners van Son en Breugel om te komen met eigen initiatieven. Zodra er door derden initiatieven worden ingediend, toetsen we deze  aan de intenties van deze visies.

 

Uitvoering geven aan het uitvoeringsprogramma van de Structuurvisie Son en Breugel
De Structuurvisie geeft niet alleen aan wat moet, maar ook wat kan. De Structuurvisie (met als subtitel ‘een ruimtelijke uitnodiging voor 2020/2030’) biedt kaders om particuliere initiatieven te kunnen beoordelen. Indien we medewerking verlenen,  worden de kosten gedragen door deze initiatiefnemer. Voor bepaalde onderdelen kan de gemeente zelf initiatiefnemer zijn. In dat geval zal per project de urgentie worden bepaald, inzicht worden gegeven in de kosten en de wijze van financieren en worden gevraagd om een benodigd (werk)krediet.

 

De ‘Intergemeentelijke Structuurvisie Rijk van Dommel en Aa’ en de visie ‘Verslingerd aan de Dommel’ maken onderdeel uit van de ‘Structuurvisie Son en Breugel’. Binnen de samenwerking in Rijk van Dommel en Aa (sinds 2019 ondergebracht bij het SGE) hebben we met de gemeenten Nuenen, Eindhoven en Geldrop-Mierlo en waterschap De Dommel, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap de intentie uitgesproken om gezamenlijk de ontbrekende onderdelen in het Natuurnetwerk Brabant, waar het Dommeldal onderdeel van uitmaakt, voor 2027 te realiseren. Dit project is opgenomen onder programma 6. De in te richten natuur dient uiteindelijk ook planologisch te worden verankerd. Naar verwachting zal dit niet eerder zijn dan eind 2021/2022. Tot op heden is de voortgang beperkt; de aanpak wordt herzien om dit vlot te trekken. Dit moet ook leiden tot een beter inzicht in de kosten die hiermee samenhangen, waaronder het planologisch vastleggen van de natuurfunctie.
Het Rijk van Dommel en Aa valt ook onder het in oprichting zijnde Van Gogh National Park, wat met name gericht is op het (recreatief) vermarkten van een groter natuur en landschapsgebied binnen Brabant. Verdere actieve deelname daarin wordt onderzocht, zoals opgenomen in programma 11.

 

Uitvoering geven aan de Woonvisie (incl. Woningbouwprogramma) Son en Breugel
Op het terrein van het wonen is een Huisvestingsverordening van kracht die toeziet op het onderdeel urgentie. In 2019 is in regionaal verband gewerkt aan een actualisatie/bijstelling van deze Huisvestingsverordening.  Op 19 december 2019 is de nieuwe "Huisvestingsverordening gemeente Son en Breugel 2020-2023" vastgesteld. Daaraan wordt uitvoering gegeven. 
Op het taakveld wonen vindt samenwerking plaats binnen het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE). Deze is in 2019 verder geïntensiveerd.
De afstemming met de provincie vindt plaats binnen de Ontwikkeldagen.

 

Het in 2017 tot stand gekomen “Afsprakenkader Wonen SGE 2017” is de opmaat geweest naar een nieuw regionaal woningbouwprogramma. Realisme en elkaar versterken vanuit elkaars kracht (kwaliteiten) zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Uitvloeisel hiervan is de vorming van de "Visie op Wonen Stedelijk Gebied Eindhoven". De  raad heeft de visie vastgesteld op 22 augustus 2019. 

 

Uitvoering geven aan het uitvoeringsprogramma dat verbonden is met de centrumvisie Son
Op grond van het coalitieakkoord hebben we het bouwkundig onderzoek met betrekking tot het voormalige kerkgebouw in gang gezet. De resultaten zijn bekend en we zijn gestart met het maken van plannen. In eerste instantie hebben we 5 partijen uitgenodigd om een schetsplan te maken voor een Dorpshuis. Om deze te beoordelen hebben we alle inwoners uitgenodigd te komen kijken naar de presentatie van alle partijen. Daarbij hadden de inwoners de mogelijkheid om vragen te stellen en suggesties mee te geven. Uit deze selectie hebben we 1 partij gekozen. deze partij hebben we gevraagd een voorlopig ontwerp te maken op basis van de inschrijving en het Programma van Eisen, da in een eerder stadium is opgesteld. Met het VO is een start gemaakt en wij verwachten medio 2020 besluitvorming zodat we tot uitvoering kunnen over gaan.

 

Uitvoeringsprogramma centrum Breugel
In 2019 is in april gestart met een onderzoek naar de schoollocatie. Begin april gaf PlatOO een presentatie in de commissie waarin zij aangaven dat het streven is om te komen tot 2-scholen-onder-1-dak op de locatie van De Krommen Hoek. Vervolgens hebben we onderzoek gedaan naar de fysieke, ruimtelijke aspecten van de schoollocaties van De Regenboog en De Krommen Hoek. Dit is begin juni gepresenteerd. In september is gestart met een burgerparticipatietraject waarin nog een derde locatie is toegevoegd: De Molenwiek. Dit alles heeft in november/december geleid tot besluitvorming bij het College, die nog een vierde locatie toevoegden, locatie De Bongerd, en de gemeenteraad. Eind december besloot de gemeenteraad tot het aanwijzen van de locatie De Krommen Hoek als de voorkeurslocatie voor realisatie van 2-scholen-onder-1-dak, waarbij de raad de wens uit sprak om te komen tot fusie van de scholen.
Voor de Boerderij hebben we geïnventariseerd welke werkzaamheden nodig zijn voor de renovatie en hiervan is een kostencalculatie gemaakt.
Voor de Bongerd hebben we geïnventariseerd welke activiteiten er nu plaats vinden, en wat de wensen zijn naar de toekomst toe.
Voor de woningbouwopgave vormt de door de gemeenteraad vastgestelde woningbouwprogrammering in de notitie "Kaders als Koers" het gegeven. In 2020 wordt De Boerderij gerenoveerd,  worden de nieuwbouwplannen voor De Bongerd concreet en wordt een globale gebiedsvisie gemaakt, zodat het tussenliggende gebied een samenhangend geheel vormt. De nieuwbouw van de scholen volgen een eigen proces, buiten de grenzen van Breugel Bruist.

 

Bijdrage gezonde en leefbare leefomgeving
De invulling en uitvoering van ambities, doelstellingen dragen bij aan een leefbare leefomgeving. De attentie om ook te spreken van een bijdrage aan een ‘gezonde leefomgeving’ is relatief nieuw. In het kader van de Omgevingswet vormt de gezonde leefomgeving een nieuwe afwegingsveld. Om die reden hebben we  in de werksessies met betrekking tot de implementatie van de Omgevingswet en de voorbereidingen van de 'omgevingsvisie Son en Breugel (1.0)' en het 'omgevingsplan Son en Breugel (1.0)' het beleidsonderdeel 'gezondheid' c.q. 'de gezonde leefomgeving' meegenomen.