De beleving van een veilige woonomgeving wordt bepaald aan de hand van de ervaringen die inwoners hebben opgedaan. Om hier positief invloed op uit de oefenen streven we ernaar om het aantal incidenten (o.a. inbraken, vernieling enzovoort) zo laag mogelijk te houden.
Ook in 2019 hebben we dat gedaan door samen te werken met partners zoals onder andere politie, veiligheidsregio, woningstichting.  maar met vooral de inwoners van Son en Breugel. We staan in verbindingen met de beheerders van de Whatsapp-buurtalarmgroepen om signalen op te halen, maar ook te vragen om alertheid. We hebben de beheerders tijdens bijeenkomsten geïnformeerd over cameratoezicht, herkennen van signalen en wijkschouwen. In De Gentiaan hebben we de bewoners extra attent gemaakt n.a.v. een aantal autoinbraken. In de wijk De Vloed hebben we huis-aan- huis brieven verstuurd n.a.v. een serie woning inbraken, die onrust veroorzaakten. In november 2019 hebben we ongeveer 25 voormalige agrarische bedrijven bezocht die kwetsbaar zijn voor criminelen i.v.m. leegstaande stallen.

In 2021 wordt de Veiligheidsmonitor gedaan. Resultaten verwachten we in het voorjaar 2022. Uit deze monitor moet blijken hoe de inwoners hun woonomgeving ervaren.  Belangrijke indicatoren hiervoor zijn het aantal woning- en autoinbraken; het aantal gevallen van geweld; het aantal meldingen van overlast enzovoort en hoe de respondenten betrokken zijn (direct betrokken of niet; erover gelezen; er over gehoord of van horen zeggen).