De thuissituatie is de basis waarin een jeugdige opgroeit. Ouders moeten kunnen rekenen op goede ondersteuning. Het CMD en de daaraan verbonden partijen bood ook in 2019 onder meer laagdrempelige opvoedondersteuning. Er is ervaring opgedaan met een spreekuur voor ouders bij de kinderopvang- en onderwijslocaties in het dorp, wat voorlopig wordt voortgezet. 

Het is belangrijk dat ook professionals de weg weten naar het CMD. Iemand die dagelijks met jeugdigen werkt dient zorgelijke signalen te herkennen en te weten waar dit te melden. In dit kader hebben in 2019 professionals van het CMD, de kinderopvang en het onderwijs gezamenlijk trainingen gevolgd. Het onderwijs zelf organiseert ook overleg wanneer er zorgen zijn over een leerling (Zorg Advies Teams) waarbij onderwijs en het schoolmaatschappelijk werk samen afstemmen.

Daarnaast is geïnvesteerd in afstemming intern, tussen de beleidsterreinen Zorg en Veiligheid, en extern met huisartsen, praktijkondersteuners en jeugdartsen.
Het CMD en partners werken met het Aanpak Voorkomen Escalatie (AVE) model. Hierdoor is ten allen tijde duidelijk wie welke rol heeft, ook bij casuïstiek waarbij de veiligheid in het geding is. Deze integrale samenwerking lijkt in 2019 ook vruchten afgeworpen te hebben. Het percentage jeugdbescherming is in Son en Breugel lager dan het landelijk gemiddelde en lager dan het percentage in verschillende gemeentes van vergelijkbare grootte. 

De samenwerking met diverse organisaties gericht op de veiligheid van het kind, waaronder Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en gecertificeerde instellingen (jeugdbescherming/jeugdreclassering), is sterk verbeterd doordat samen de wederzijdse verwachtingen zijn besproken.