Het doel van de Participatiewet is dat alle inwoners in staat worden gesteld mee te doen als volwaardig burger en bij te dragen aan de samenleving. Participatie vindt bij voorkeur plaats via werk. Iedereen werkt naar vermogen. De gemeente biedt ondersteuning bij het realiseren daarvan. Beschut werk en werken met Loonkostensubsidie zorgen voor een alternatief wanneer regulier werk niet mogelijk is. 

We stelden ons voor 2019 ten doel 10 garantiebanen te realiseren (werken met Loonkostensubsidie) en 20 personen naar regulier werk uit te laten stromen.

Door nauwe samenwerking met WSD en het opnemen van de AanZet werkmethode in onze reguliere dienstverlening, zijn deze doelstellingen ruimschoots behaald. 24 uitkeringsgerechtigden zijn uitgestroomd naar regulier werk, en er zijn 25 plaatsingen in garantiebanen gerealiseerd.  

AanZet werkmethode: Deze methode is de weg bij instroom in de uitkering voor elke inwoner. In een periode van 3 maanden werken met behoud van uitkering wordt een gedegen diagnose gesteld voor kansen en belemmeringen t.a.v. werk. In totaal zijn voor de gemeente Son en Breugel 45 trajecten AanZet ingezet. De ontwikkelde methode van Dienst Dommelvallei en WSD heeft geleid tot een succesvolle aanpak. Andere gemeenten zijn door onze resultaten geïnteresseerd geraakt om de aanpak te gaan invoeren.

Aanbesteding re-integratietrajecten: Met het doorlopen van een inkoop en aanbestedingstraject voor re-integratiediensten in 2019, hebben we voor 2020 met zeven regionale bedrijven contracten afgesloten. Hiermee hebben we het aanbod voor onze inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt verstrekt.   

Toekomstvisie WSD: Er is een inhoudelijk voorstel voorbereid voor de toekomst van de WSD. Deze aanpak is gepresenteerd en als zienswijze aangeboden aan de gemeenteraad. De aanpak is gericht op de maximale ondersteuning van inwoners naar werk en participatie.