Omgevingswet per 1 januari 2021
Voor het fysieke domein gaan circa 26 wetten, regelingen en circa 120 AMvB’s die momenteel toezien op ruimtelijke ordening, milieu, leefomgeving, wonen, klimaat, energie, water, groen, gezondheid, bouwen, mobiliteit e.d. met ingang van 1 januari 2021 op in de Omgevingswet. De Omgevingswet omvat naast de Omgevingswet zelf ook 4 nieuwe AMvB's, enkele aanpassingswetten, de Invoeringswet, het Digitale Stelsel Omgevingswet, een Overgangsregeling en dergelijke. 

 

De implementatie van de Omgevingswet zal meerdere jaren gaan kosten. Deze implementatie moet dan ook niet gezien worden als een kortdurend project, maar dienen we aan te pakken als een meerjarig proces.

 

Een eerste aanzet tot het implementatieproces van de Omgevingswet hebben we vorm gegeven in het Plan van Aanpak Implementatie Omgevingswet Son en Breugel. Middelen zijn beschikbaar gesteld. Het Implementatieprogramma Omgevingswet Son en Breugel hebben we met ingang van april 2019 in gang gezet. Het Implementatieprogramma Omgevingswet krijgt zijn uitvoering via diverse werkteams:

  1. via het Programmateam Omgevingswet: vanaf februari 2019;
  2. via het werkteam ‘Designteam Omgevingswet’: vanaf juni 2019;
  3. via het werkteam ‘omgevingsvisie Son en Breugel (1.0): vanaf april 2019;
  4. via het werkteam ‘omgevingsplan Son en Breugel (1.0): vanaf april 2019;
  5. via het werkteam ‘DSO’; niet gestart in 2019; 
  6. via het werkteam ‘legesverordening’; gaat starten in 2020;
  7. via het werkteam ‘Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb): gaat starten in 2020;
  8. via het werkteam ‘gemeentelijke adviescommissie ruimtelijke kwaliteit’: gaat starten in 2020;
  9. informatieverzameling (2019).

 

Via de periodieke publicatie van het VNG " Minimale acties Omgevingswet voor gemeenten" wordt bijgehouden wat we verplicht moeten doen voor 1-1-2021. Het Programmateam Omgevingswet informeert hierover het college via verslagen en periodieke bijeenkomsten. Via de interactieve werksessies betrekken we ook de raad.

 

Een eerste oefening
Begin 2017 hebben we besloten om de “Visie Sciencepark” niet meer op de traditionele wijze te vertalen in een bestemmingsplan, maar om te anticiperen op de Omgevingswet. In de vorm van een pilot (ook te zien als leerproces en kennismaking met de Omgevingswet) werken we toe naar een Omgevingsplan Sciencepark voor dit gebied op Ekkersrijt. In 2019 hebben we, naar aanleiding van meerdere werksessies over duurzaamheid, ontwikkelingsruimte, ambities en dergelijke met het bedrijfsleven en de interne beleidsvelden, toegewerkt naar een eerste concept "nota van uitgangspunten" t.b.v. het opstellen en vormgeving van het "ontwerpomgevingsplan Sciencepark". Afronding hiervan is voorzien voorjaar 2020.