Stichting Leergeld heeft zich in 2019 zoals gebruikelijk gericht op het bestrijden van armoede onder kinderen. Kinderen van minima ouders hebben door Stichting Leergeld, en door de inzet van middelen die de gemeente ontvangt van het Rijk, de mogelijkheid gehad om deel te nemen aan maatschappelijke- en sportieve activiteiten. Ook heeft Stichting Leergeld gezorgd dat kinderen volledig kunnen participeren op school. Dit onder andere door te voorzien in de vrijwillige ouderbijdrage en kinderen/gezinnen te voorzien van een computer.

Het CMD constateert dat mensen of gezinnen met schulden vaak ook met andere problematiek kampen. In 2019 is de aanpak gehanteerd dat in geval van schulden de situatie eerst gestabiliseerd wordt, om de inwoner vervolgens door te leiden naar de juiste hulpverlening. Dit kan Stichting Leergeld zijn, het preventief raadsliedenwerk, schuldhulpverlening en/of schuldsanering.

In 2019 is een plan van aanpak voor Armoedebeleid opgesteld. Een van de acties betreft een onderzoek naar armoede en de bekendheid met beschikbare financiële regelingen. De onderzoeksopdracht is uitgewerkt. Het onderzoek zelf vindt in 2020 plaats. 

Voor inwoners met een laag inkomen die een eigen bijdrage voor de Wmo of drie aangesloten jaren het volledig eigen risico voor de Zorgverzekeringswet hebben betaald is er een financiële tegemoetkoming toegekend voor deze zorgkosten.